Απέκλεισε εκ νέου η Άνγκελα Μέρκελ το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ενώ έδειξε και πάλι το δρόμο των μεταρρυθμίσεων για να συνεχίσει το Βερολίνο να δέιχνει αλληλεγγύη στην Ελλάδα. 

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt τόνισε ότι «η Ευρώπη θα συνεχίσει να δείχνει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση, εάν οι χώρες αυτές εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και μέτρα εξοικονόμησης».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «υπήρξε ήδη μια εθελοντική παραίτηση των ιδιωτών πιστωτών, οι τράπεζες παραιτήθηκαν από δισεκατομμύρια απαιτήσεών τους στην Ελλάδα» και ξεκαθάρισε ότι «δεν βλέπει μια νέα διαγραφή του χρέους».

Σχτικά με τις πρώτες εξαγγελίες της  ελληνικής κυβέρνησης, όπως την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις επαναπροσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, η γερμανίδα Καγκελάριος υπογράμμισε ότι η Γερμανία και οι άλλοι ευρωπαίοι εταίροι περιμένουν να δουν «με ποια αντίληψη θα μας προσεγγίσει η νέα κυβέρνηση».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται ότι θα επισκεφθεί την Ιταλία και τη Γαλλία την Τρίτη και την Τετάρτη για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία των δύο χωρών, μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχει προγραμματιστεί κάποια επίσκεψή του στο Βερολίνο.