Αν και υπάρχει διαφωνία όσον αφορά στο χρέος, υπάρχει περιθώριο για μια πολιτική συμφωνία που θα επιτρέψει στις δύο πλευρές να διατηρήσουν την αξιοπιστία τους.

Mε τίτλο: «Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κάνει πιο "εύπεπτη" για τη Γερμανία μια ελάφρυνση χρέους» ο Guardian αναφέρει ότι «μετά τον σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης, μπαίνουμε σε μια περίοδο διαπραγματεύσεων, κάτι που αποτελεί καλή είδηση, αν και καθυστερημένη σε σχέση με την κλίμακα της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα».

Η βρετανική αφημερίδα αναφέρεται στις εξαγγελίες του έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, όμως θα επιδιώξει τον διάλογο με τις πιστώτριες τράπεζες. Στο άρθρο επισημαίνεται ότι ο Τσίπρας έχει μια σαφή εντολή για αλλαγή, ωστόσο είναι επίσης σημαντικό να λάβει υπόψη του τους περιορισμούς που θέτει η άλληλη πλευρά του τραπεζιού στις διαπραγματεύσεις.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία επίσης έχει μια σαφή πολιτική με καθαρά πολιτικά όρια, εν μέρει επειδή εδώ και μισή δεκαετία κυκλοφορεί στη Γερμανία μια λανθασμένη ρητορική σχετικά με τις αιτίες της κρίσης στην Ευρωζώνη, υπογραμμίζει ο Guardian. Όπως επισημαίνει, «αν και αυτό είναι πολύ ατυχές, είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει πλήρης στροφή προς την Ελλάδα».

Τονίζει ότι το αντιευρωπαϊκό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (ADF) από τις εκλογές του περασμένου Μαΐου έχει κερδίσει σημαντική πολιτική υποστήριξη και προσπαθεί τώρα να χρησιμοποιήσει τις διαδηλώσεις κατά του Ισλάμ σε ορισμένα μέρη της χώρας προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη και άλλων δυσαρεστημένων πολιτών. «Αυτά είναι νέα φαινόμενα στη γερμανική πολιτική και βοηθούν ώστε να εξηγηθεί, όχι όμως και να δικαιολογηθεί, το πείσμα με το οποίο ακολουθούνται λανθασμένες πολιτικές. Όπως και σε άλλους άλλες χώρες, η γερμανική πολιτική ελίτ φοβάται ότι θα χάσει την επαφή της με την κοινωνία και ως αποτέλεσμα έχει γίνει υπερβολικά επιφυλακτική» επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα στο άρθρο που δημοσιεύει στην ηλεκτρονικη της έκδοση.

Ωστόσο, σημειώνει ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Αν και υπάρχει διαφωνία όσον αφορά στο χρέος, υπάρχει περιθώριο για μια πολιτική συμφωνία που θα επιτρέψει στις δύο πλευρές να διατηρήσουν την αξιοπιστία τους. Και καταλήγει ότι τρία είναι τα πράγματα που θα μπορούσαν να συμβούν: Να υπάρξει ένα μορατόριουμ για το χρέος, επανεκκίνηση της ανάπτυξης και επιδίωξη μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και ανάπτυξη στην υπόλοιπη ευρωζώνη.