«Ελλάδα, ΕΕ: Μέρκελ και Ολάντ σε αναζήτηση κοινής θέσης» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της εφημερίδας Le Figaro σχετικά με τη συνάντηση που είχαν οι δυο ηγέτες στο Στρασβούργο, παρουσία του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Εκπρόσωπος του Μάρτιν Σουλτς τόνισε ότι η συνάντηση έγινε σε φιλική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση, το μέλλον της Ευρώπης, και η σχέση Παρισιού και Βερολίνου ήταν αντικείμενο του δείπνου της Παρασκευή μεταξύ του γάλλου προέδρου και της καγκελαρίου» σχολιάζει η Le Figaro. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι Βερολίνο και Παρίσι έχουν επιλέξει διαφορετική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος.


«Το Παρίσι, ξεκάθαρα θέλει να λειτουργήσει ως δίαυλος μεταξύ της Αθήνας και των ευρωπαίων πιστωτών. Το Βερολίνο, δεν θέλει να πιστέψει ότι το Παρίσι θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα για τη δημιουργία ενός μετώπου αντι-Μέρκελ στην Ευρώπη» σχολιάζει η εφημερίδα.Πάντως και από τις δύο πλευρές των συνόρων υπάρχουν ανησυχίες για τη νέα οικονομική πολιτική που θέλει να ακολουθήσει η Αθήνα. Και μπορεί η Γαλλία να είναι μία από τις χώρες που δεν συζητά κούρεμα του ελληνικού χρέους, ωστόσο, στους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος υπάρχει η άποψη ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει ένα επιχείρημα προκειμένου να χαλαρώσει η αυστηρότητα στην Ευρώπη. 

Η εφημερίδα σημειώνει ότι το ραντεβού αρχικά είχε οριστεί στις 11 Ιανουαρίου και αναβλήθηκε λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Από εκείνες τις επιθέσεις έως την 30ή Ιανουαρίου άλλαξαν αρκετά στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα η κυβέρνηση στην Ελλάδα και η κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.