Δήλωση στο πρακτορείο Bloomberg έκανε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, μετά το ψυχροπολεμικό κλίμα που διαμορφώθηκε από τις επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα.

«Δεν επιδιώκουμε την σύγκρουση» ξεκαθαρίζει ο κ. Τσίπρας και επισημαίνει ότι δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να δράσει μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Σημειώνει, ωστόσο, ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης με πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Ο Πρωθυπουργός δηλώνει πεπεισμένος ότι μία συμφωνία, σε αυτό το πλαίσιο, θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας. Επισημαίνει, πάντως ότι είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί την καθαρή εντολή που του έδωσε ο ελληνικός λαός για τέλος της λιτόττητας.

Αναλυτικά η δήλωση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα:

Η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων  απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ.

Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο –μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους.

Είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αφού το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη.

 

Σειρά επαφών σε Παρίσι και Ρώμη

Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός και το κυβερνητικό επιτελείο αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να κερδίσουν έδαφος στη διαπραγμάτευση και να καταλήξουν από κοινού με τους εταίρους σε μια αμοιβαίως επωφελή λύση.

Την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ, νεώ μια ημέρα πριν, την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου θα βρίσκεται στη Ρώμη για να συναντηθεί με τον ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι.

Αντίστοιχο κύκλο επαφών ανοίγει αύριο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος θα βρίσκεται από σήμερα στη γαλλική πρωτεύουσα ενόψει του ραντεβού που έχει την Κυριακή το απόγευμα με τον Μισέλ Σαπέν.