Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου

Μέσα από τρία σημαντικά τηλεφωνήματα, Βρυξέλλες, Βερολίνο και οι θεσμικοί εταίροι της Ελλάδας, ρίχνουν τους τόνους, μετά την ένταση που διαδέχθηκε την επίσκεψη Ντάισελμπλουμ. 

Ο Πρωθυπουργός είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών, προκειμένου να εξομαλυνθεί η διαπραγματευτική διαδικασία με τους ευρωπαίους εταίρους. Στις πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς ήταν η επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντάγκι. Στη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες, ο κ. Ντράγκι επιβεβαίωσε την θέση της ΕΚΤ να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για την Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ τηλεφώνησε με δική του πρωτοβουλία στον Πρωθυπουργό, μετά τον αρνητικό αντίκτυπο που είχαν οι επαφές του στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του Eurogroup παραδέχθηκε στον κ. Τσίπρα ότι υπήρξε μια μικρή ένταση στη συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, τονίζοντάς του χαρακτηριστικά ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να πιστέψετε ότι εξαιτίας του γεγονότος αυτού, δεν δεν θα προχωρήσουν οι συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας». 


Τέλος, ο κ. Τσίπρας δέχθηκε ένα ακόμη τηλεφώνημα από τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος του ανέφερε ότι πράγματι στο χθεσινό δείπνο που είχε με τους Μέρκελ και Ολάντ, συζήτησαν για το ελληνικό ζήτημα. Ο κ. Σούλτς ξεκαθάρισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει εχθρικό κλίμα των εταίρων απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση» και τον διαβεβαίωσε ότι αναμένουν τις ελληνικές προτάσεις στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.