Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια που περιλαμβάνουν ακόμη και "κούρεμα" τμήματος των οφειλών των ασθενέστερων οικονομικά δανειοληπτών ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι μία από τις πρώτες προτεραιότητες του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη και εντάσσεται στο σχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα λίγες ημέρες μετά το άνοιγμα της Βουλής (την επόμενη εβδομάδα) θα καταθέσει προς ψήφιση δύο νομοσχέδια που συμπυκνώνουν το περιεχόμενο του προγράμματος Θεσσαλονίκης με στόχο την ανακούφιση των πιο φτωχών κοινωνικών ομάδων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην διαβίωσή τους.

Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει εξασφάλιση δωρεάν ρεύματος, φθηνής ή δωρεάν στέγης, σίτισης και μεταφορών σε άπορους και άνεργους. Ειδικότερα το πρώτο νομοσχέδιο για τα πρώτα μέτρα δράσης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα ανοίγει τον δρόμο για την παροχή δωρεάν ρεύματος σε οικογένειες που διαβούν κάτω από τα όρια της φτώχειας με κριτήρια αυτά που ήδη ισχύουν για ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της επιχείρησης. Για το 2015 θα διατεθεί το ποσό των 59.400.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης. Συγχρόνως θα παραχωρηθούν είτε άδεια ακίνητα είτε ανακαινισμένα ακίνητα για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών οικογενειών που ζουν στα όρια της φτώχειας μέσα από ένα πρόγραμμα που αφορά σύνολο 30.000 οικογενειών. Το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει και επιδότηση ενοικίου με τρία ευρώ το τετραγωνικό μινιαίως για ακίνητα έως 70 τ.μ.

Παράλληλα θα τρέξει ένα πρόγραμμα επισιτισμού άπορων ύψους 756 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ενώ θα ψηφιστεί και η δωρεάν πρόσβαση τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τους ευπαθείς και άπορους.

Ταυτοχρόνως θα καταργηθεί η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με τον φόρο στο πετρέλαιο κίνησης.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει εκ παραλλήλου νομοσχέδιο που θα απαγορεύει την πώληση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων από τις τράπεζες σε ξένα funds. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα αφορά στεγαστικά και καταναλωτικά που χορηγήθηκαν την τελευταία δεκαετία. Επιπλέον, θα περιλαμβάνει πρόβλεψη για ρυθμίσεις των εισφορών σε ασφαλιστικά ταμεία και οφειλών στις εφορίες χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει και διαγραφή μέρους των χρεών. Οι δόσεις προς ταμεία και εφορίες δεν θα έχουν αριθμητικό περιορισμό.

Το ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει πρόβλεψη για κατάργηση του αυτόφωρου και της προσωποκράτησης για χρέη προς το δημόσιο και κατασχέσεις λογαριασμών ιδιωτών που έχουν οφειλές στο κράτος.