Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Οι πρώτες παρεμβάσεις του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά μετά την εκλογική ήττα όχι μόνο δεν αποκάλυψαν τις προθέσεις του αλλά μάλλον συσκότισαν τα πράγματα. Όσα είπε και κυρίως όσα δεν είπε αλλά υπονόησε πυροδότησαν τις πιο αντιφατικές ερμηνείες.

Ουδείς στη ΝΔ είναι σε θέση να προδιαγράψει το είδος των αλλαγών που θα επιφέρει στο κόμμα στην πορεία αναδιοργάνωσης · ούτε καν αν αυτές οι αλλαγές θα υπάρξουν και σε ποιο βαθμό μπορεί να προβλεφθεί με βεβαιότητα.

Απλώς τα τελευταία 24ωρα βουλευτές και κομματικά στελέχη στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους επιδίδονται σε ασκήσεις προβλέψεων που περιλαμβάνουν τα πάντα: από το πώς θα εξελιχθεί η σχέση της χώρας με τους θεσμικούς εταίρους, το χρόνο των εκλογών, εάν η κατάσταση δεν πάει καλά, ως τις αλλαγές στα κομματικά όργανα και τους αιφνιδιασμούς που μπορεί να επιφυλάσσει η επόμενη περίοδος, όχι μόνο για τη ΝΔ, αλλά και για τα υπόλοιπα κόμματα.

Ακόμη και στις κατ’ ιδίαν συνεργασίες του με βουλευτές και στελέχη ο Αντ. Σαμαράς εξακολουθεί να κρατάει για τον εαυτό του - και έναν πολύ μικρό κύκλο προσώπων που τον περιβάλλουν - τις πραγματικές σκέψεις του για το μέλλον του ιδίου, του κόμματός του και ευρύτερα της παράταξής του και αφήνει στους συνομιλητές του την αγωνία και τα σενάρια.

Ωστόσο έμπειρα κομματικά στελέχη προδικάζουν αλλαγή όλων των κομματικών οργάνων. Επ’ αυτού πληροφορίες αναφέρουν ότι στο περιβάλλον του Αντ. Σαμαρά αναβιώνουν τα σχέδια για «αλλαγή φρουράς» στα ανώτερα κλιμάκια του κομματικού μηχανισμού και τα πρόσωπα που θα την ενσαρκώσουν έχουν βρεθεί, απλά μένει να κλειδώσουν και κυρίως να συμφωνήσουν οι ίδιοι να συνδράμουν, καθώς υπάρχουν ήδη πολλές αρνήσεις.

H ιδέα της «νέας ηγετικής ομάδας» είναι παλαιά, αλλά φαίνεται ότι θα εφαρμοστεί για να περιορίσει αυτό που είδαμε παλαιότερα, δηλ. την επικράτηση των «σαμαροφυλάκων».

Ήδη, η συγκρότηση άτυπου πολιτικού συμβουλίου, στο οποίο θα συμμετέχουν οι Αντ. Σαμαράς, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης, Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και Ανδρέας Παπαμιμίκος, είναι ένα πρώτο δείγμα ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, θέλει να δείξει ότι ανοίγει το παιχνίδι, φθάνει όμως να λειτουργεί αυτό το όργανο και να παράγει πολιτική.

Ολες οι ενδείξεις πάντως οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Αντ. Σαμαράς θέλει κομματικά όργανα με νέα σύνθεση και θα την επιχειρήσει στο άμεσο μέλλον. Το ζητούμενο είναι αν οι συσχετισμοί επιτρέπουν να τεθούν σε εφαρμογή αυτοί οι σχεδιασμοί και ποια θα είναι η στάση των βαρόνων και των νεοδελφίνων και τι θα πράξουν το επόμενο διάστημα για το θέμα της διαδοχής!