Το πώς και το πότε θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, εκ των βασικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλυψε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης στην εκπομπή Ακραίως με τον Τάκη Χατζή. 

Όπως είπε η επαναφορά θα προκαλέσει μικρό αναπτυξιακό σοκ στην αγορά ωστόσο εάν γίνει άμεσα χωρίς παράλληλες ρυθμίσεις μπορεί να προκαλέσει άλλου είδους σοκ στην αγορά και κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

«Λέμε λοιπόν αυτό το μέτρο πρέπει να συνδυαστεί αφού προηγούμενως γινουν ρυθμίσεις για επιχειρήσεις που θα δώσουν ανάσες», αναφερόμενος σε ρυθμίσεις χρεών και δανείων των επιχειρήσεων ενώ επισήμανε πως «αυτός που δεν χρωστάει μπορεί να ανταπεξέλθει άνετα». 

Ο κ. Σκουρλέτης είπε πως «θέλουμε πρώτα να αποκαταστήσουμε σειρά μέτρων: επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, μετενέργειας, η κατάργηση του νόμου της επιστράτευσης και στη συνέχεια να επανέΛθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ». 

Αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις είπε πως «θα επαναφέρουμε το προηγούμενο καθεστώς που αφορά στις ομαδικές απολύσεις άμεσα». «Έχει πάει στο 5% ήταν στο 2%» τόνισε και πρόσθεσε πως «την απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις θα εξεταστεί εαν θα είναι στην ευθύνη του  υπουργού ή του ανώτατου συμβουλίου εργασίας».  

Ο κ. Σκουρλέτης απάντησε σε όλα τα ερωτήματα γύρω από τις αρμοδιότητές του και δεσμεύτηκε πως δεν πρόκειται να αλλάξουν προς τα πάνω τα όρια ηλικίας για τις συντάξεις, το ΕΚΑΣ δεν πρόκειται να κοπεί και πως τα προγραμματα του ΟΑΕΔ θα συνεχιστούν στη λογική να οδηγούν σε μόνιμη θέση εργασίας. 

Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είπε πως δεν γνωρίζει τα μεγέθη και αν μπορεί να επεκταθεί σε όλους τους δήμους ωστόσο επισήμανε πως η κυβέρνηση έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της φτώχειας. 

Όπως είπε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας «είναι η κορυφή του παγόβονου και πρέπει να στηρχθεί και να ενισχυθεί για να προστατεύει τα εργασιακά δικαιώματα και να ελέγχει τις εργασιακές συνθήκες».  

«Δεν θα συζητάμε με την τρόικα - Διάλογος σε ισότιμη βάση»

Σχετικά με την διαπραγμάτευση είπε πως δεν υπάρχει κανένας αιφνιδιασμός και πως «η κυβέρνηση δείχνει αποφασιστικότητα και συνέπεια σε σχέση με αυτά που έλεγε πριν από τις εκλογές». 

«Βλέπουμε τι σημαίνει διαπραγμάτευση, δεν ήταν αυτό που βλέπαμε το προηγούμενο διάστημα με δήθεν κόκκινες γραμμές και μυστικές αλληλογραφίες και στημένο τηλεοπτικό σκηνικό», είπε ο κ. Σκουρλέτης

Πρόσθεσε δε πως «εμείς θα υπερασπιστούμε τη θεσμική συγκρότηση της ΕΕ. Η τρόικα είναι εκτός δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση. Θα κουβεντιάσουμε με το ΔΝΤ και με όλους. Δεν θα συζητάμε με την τρόικα, τον τεχνικό τρόπο θα τον βρούμε.Το σημαντικό είναι να συμφωνήσουμε να βάλουμε τέρμα στη λιτότητα τηρώντας τις ταμειακές μας  δεσμεύσεις». 

Κατέληξε δε πως θα πρέπει να «συνηθίσετε σε έναν διαφορετικό τρόπο συζήτησης της χώρας μας και έναν άλλο διάλογο σε ισότιμη βάση με αξιοπρέπεια».