Αποφασισμένη να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη είναι η Κομισιόν και ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σύμφωνα με τη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Η επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας συνεχίζεται» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της FAZ, το οποίο επικαλούμενο κύκλους του προέδρου της Επιτροπής, τονίζει ότι η «φρικτή ρητορική της Αθήνας» δεν σημαίνει ότι ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πρόθυμος να διεξάγει εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο βοήθειας το οποίο θα συνοδεύεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τη FAZ, ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνει την επόμενη Τέταρτη όταν ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί τον πρόεδρο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Κομισιόν έχει προετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ως το καλοκαίρι. Στόχος αυτού να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση και τους δανειστές να φτάσουν σε μια νέα, κοινά αποδεκτή συμφωνία.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, μάλιστα, ο κ. Γιουνκέρ δεν θεωρεί αβάσιμη την κριτική που έχει ασκήσει η Αθήνα στην τρόικα, ούτε αδικαιολόγητη τη θέση της πως δεν θέλει να διαπραγματευτεί με τους εκπροσώπους των δανειστών.

«Στις Βρυξέλλες, η τρόικα αντιμετωπίζεται εδώ και καιρό με πολλές επιφυλάξεις. Ουσιαστικά, θεωρείται ως ένα αντιδημοκρατικό μόρφωμα», τονίζεται χαρακτηριστικά το άρθρο και προσθέτει ότι το περιβάλλον του Γιούνκερ υποβαθμίζει το "όχι" του Βαρουφάκη στην τρόικα, λέγοντας ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών απορρίπτει μόνο το μισητό σύμβολο της λέξης "τρόικα" αλλά δεν αποκλείει τη συνεργασία με τους φορείς που εκπροσωπούνται από αυτή» σημειώνεται.