Κατά της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους η οποία θα έφερνε αναγκαστικά μια μεγάλη περίοδο σκληρής λιτότητας τάσσεται ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.
Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο υφυπουργός Οικονομικών επικρίνει όσους έχουν προτρέξει να ανακινήσουν αυτό το ζήτημα τονίζοντας πως τόσο ο Κώστας Σημίτης όσο και η Βάσω Παπανδρέου άνοιξαν «λάθος συζήτηση σε λάθος ώρα».

Παράλληλα, στην ίδια λογική, εκφράζει και την άποψη ότι το ενδεχόμενο «κούρεμα», «θα οδηγήσει στα τάρταρα ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες».

Ο κ. Σαχινίδης ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει νέα αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο εξίσωσης της φορολογίας πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, ενώ προαναγγέλλει και τη θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων στη χορήγηση επιδομάτων.

Σχετικά με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ο υφυπουργός Οικονομικών εκτιμά πως δεν υπάρχει κανένας τέτοιος λόγος, φροντίζει όμως να προειδοποιήσει τη ΝΔ να μην επιλέγει να «ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη».

«Λάθος η συζήτηση για την αναδιάρθρωση»


Εν το μεταξύ, ο κ. Σαχινίδης μιλώντας το πρωί στο Mega, χαρακτήρισε λάθος τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση

«Δεν θέλω να συμβάλω στην αναπαραγωγή της. Αντιθέτως η συζήτηση που πρέπει να γίνει είναι γιατί η χώρα από το 1974 μέχρι σήμερα και κάθε χρόνο με κάθε κυβέρνηση έχει ελλείμματα, γιατί η χώρα από το 1974 μέχρι σήμερα κάθε χρόνο που έχουμε εκλογές τα ελλείμματα εκτοξεύονται, γιατί η χώρα δεν κατάφερε όταν εκδηλώθηκε η παγκοσμιοποίηση να κατακτήσει το δικό της μερίδιο στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας κι έχασε συνεχώς έδαφος. Όταν καταφέρουμε να απαντήσουμε αυτά τα ερωτήματα θα λύσουμε και τα προβλήματα της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαχινίδης επεσήμανε ότι όλα τα κόμματα θα πρέπει να μετέχουν σε διάλογο ώστε να βρεθεί λύση στα προβλήματα της χώρας.

«Μέχρι σήμερα, ο τρόπος που λειτούργησε το πολιτικό σύστημα της χώρας, ο φόβος να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος και να αντιμετωπίσουμε προβλήματα όταν αυτά δημιουργούνταν είχε ως αποτέλεσμα να συσσωρεύονται ελλείμματα και να συμπεριφερόμαστε με τρόπο ανεύθυνο και να καταδεικνύουμε έλλειψη αλληλεγγύης στις μελλοντικές γενιές όταν αφήναμε το χρέος να συσσωρεύεται»