current views are: 2

1 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση16:19

Άρχισαν οι διεθνείς επαφές Βαρουφάκη – «Τετ α τετ» με Σαπέν στο Παρίσι

Με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν αρχίζει τις διεθνείς επαφές του ο έλληνας ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης.

Δημοσίευση 16:19’
αρθρο-newpost

Με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν αρχίζει τις διεθνείς επαφές του ο έλληνας ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης.

Με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν άρχισε τις διεθνείς επαφές του ο έλληνας ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης έφθασε στις 18:00, όπως ήταν προγραμματισμένο, στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών -γνωστό ως «Μπερσί»- και απηύθυνε ένα γρήγορο χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους.

Οι δύο υπουργοί θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου στα διεθνή μέσα ενημέρωσης που έχουν συγκεντρωθεί στο υπουργείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βαρουφάκης θα έχει και άτυπη συνάντηση και με γάλλο υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, χωρίς να προβλέπεται κάποια σχετική ενημέρωση.

Η συνάντηση επισπεύσθηκε κατά μια ημέρα, και προηγείται αυτών στον Λονδίνο με τον βρετανό υπουργό Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν και στη Ρώμη με τον ιταλό ομόλογό του, Πιέρ Πάολο Παντοάν.

Νωρίτερα, ο κ. Σαπέν υπουργός τόνισε στο Canal+ ότι «η Ελλάδα δεν έχει κανένα μέλλον εκτός της Ευρωζώνης, είναι, ωστόσο, θεμιτό για τη χώρα να θέλει να διαπραγματευτεί τους τρόπους προκειμένου να ελαφρύνει το χρέος της.

O ίδιος, επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους. «Όχι, δεν θα το διαγράψουμε, μπορούμε να το συζητήσουμε, μπορούμε να επιμηκύνουμε (το χρόνο αποπληρωμής), μπορούμε να το ελαφρύνουμε, όχι όμως να το διαγράψουμε» τόνισε ο γάλλος υπουργός.

Nωρίτερα, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, στο Παρίσι έσπευσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί προκειμένου να συναντηθεί με τον κ. Βαρουφάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο γάλλος Επίτροπος δεν αποκλείεται να συναντηθεί με τον κ. Βαρουφάκη, αργότερα το βράδυ, στα γραφεία της Κομισιόν στη γαλλική πρωτεύουσα.

Επωφελούμενος από τη διαμονή του στο Παρίσι ο κ. Βαρουφάκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει εκτενώς και με τον επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας Lazard, Ματιέ Πιγκάς, τον οποίο έχει επιλέξει, ως σύμβουλο για το θέμα του χρέους.

Μήνυμα στήριξης από Βαλς

«H Γαλλία πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να ενθαρρύνει τη βούλησή της να παραμείνει στην Ευρωζώνη», δήλωσε σήμερα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μανουέλ Βαλς.

«Είναι (…) ο ρόλος της Γαλλίας να ενθαρρύνει τη βούληση του ελληνικού λαού να παραμείνει στην ευρωζώνη και να τον βοηθήσει στο μέγιστο βαθμό, όμως την ίδια ώρα, στο πλαίσιο μιας κοινότητας, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, στο πλαίσιο των κοινών μας κανονισμών» υπογράμμισε ο γάλλος πρωθυπουργός.

«Ο καθένας κατανοεί ότι οι τιμωρητικές πολιτικές λιτότητας δεν μπορούν πλέον να υφίστανται, δε μπορούν πλέον να αποτελούν ένα σχέδιο για την Ένωση» τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

«Πρέπει να συνεχίσουμε και να πείσουμε ότι οι θέσεις μας, οι προτάσεις μας, αυτές που υπερασπίζεται ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, είναι απαραίτητες προκειμένου η Ευρώπη» να εξέλθει από ένα «επίπεδο ισχνής ανάπτυξης και μιας δραματικά αυξημένης ανεργίας» όπως σήμερα, «προκειμένου να μπορέσει να ανασάνει και πάλι» επιβεβαίωσε ο ίδιος.

«Πρέπει να χαιρετίζουμε, να σεβόμαστε και να κατανοούμε την επιλογή του ελληνικού λαού. (Οι Έλληνες πολίτες) έχουν σφυροκοπηθεί από την οικονομική κρίση και τη σφοδρότητα των μέτρων λιτότητας που τους επιβλήθηκαν. Κυριαρχικά αποφάσισαν να καταστήσουν την Αριστερά υπεύθυνη» για τη διακυβέρνηση της χώρας, τόνισε ο Μανουέλ Βαλς.

 


σχετικα αρθρα