Κοντά στις δύο ώρες, σε καλό κλίμα, διήρκεσε η συνάντηση του ελληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη με τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, στο Παρίσι.

Ο κ. Σαπέν, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών τόνισε την κοινή πεποίθηση Ελλάδας και Γαλλίας για παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρξει θεσμικό διάλογος με Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Πρόσθεσε, επίσης, πως «όλοι αναγνωρίζουμε ότι η κατάσταση είναι κατεπείγουσα», ωστόσο εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να καταρτίσει ένα σχέδιο και να παρουσιάσει τις προτάσεις της με τρόπο που θα προσφέρει διέξοδο στη σημερινή κατάσταση.

«Το χρέος είναι μόνο ένα θέμα μεταξύ άλλων θεμάτων» σχολίασε ακόμα.

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να αλλάξει σελίδα με μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι αυτό που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση είναι «ένα νέο συμβόλαιο», που ο ίδιος θα ήθελε να το ονομάσει «κοινωνικό συμβόλαιο».

Στα ερωτήματα των δημοσιογράφων επανέλαβε ότι δεν είναι προτεραιότητα η άμεση εξασφάλιση της επόμενης δόσης, και παραλλήλισε την Ελλάδα με τοξικομανή που για πέντε χρόνια περίμενε τη δόση του.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε, η ελληνική κυβέρνηση ζητά ένα χρόνο «ανάσας» έως το τέλος Φεβρουαρίου για να καταλήξει στις προτάσεις της αναλυτικά για τις μεταρρυθμίσεις, την ανθρώπινη κρίση και το χρέος.

Στη συνέχεια και για ένα εξάμηνο σκοπεύει να έλθει σε επαφές και συζητήσεις με τους θεσμούς και τους εταίρους για τη δημιουργία ενός νέου «κοινωνικού συμβολαίου». Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ακόμη ότι στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί εως τα τέλη Μαΐου με δεδομένο ότι αμέσως μετά υπάρχουν υποχρεώσεις με τα ομόλογα της ΕΚΤ.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι δέχθηκε πρόσκληση από τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να συναντηθούν σύντομα.