Μία ηχηρή παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας έκανε ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα μέσω του CNN.

«Δεν μπορείς να συνεχίσεις να στύβεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση» τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος τονίζοντας ότι «κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορεσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμισεων, η συλλογη των φορων στην Ελλαδα ηταν διασημα τραγικη».

Και τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος:

Νομιζω ότι για να μπορέσει η Ελλαδα να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, έπρεπε να δρομολογηθεί μία σειρά από αλλαγές. Είναι πολύ δυσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές, αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%, αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία ούτε το πολιτικό σύστημα.

«Επομένως η ελπίδα μου είναι ότι η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη» τόνισε ο κ. Ομπάμα, προσθέτοντας ακόμα ότι γι' αυτό θα χρειαστούν «αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμοί».

Ο κ. Ομπάμα επισήμανε οτι «όταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ενέσκηψε πριν από μερικά χρόνια, εμείς είχαμε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισής της. Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, από το να βρεθεί έξω απ' αυτή. Είναι μια κατάσταση που στις αγορές δεν αρέσει».

Καταλήγοντας, ο κ. Ομπάμα είπε:

Γενικά, όμως, με απασχολεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη. Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες σε πολλές απ' αυτές τις χώρες. Αλλά, απ' αυτό που μας δίδαξε η αμερικανική εμπειρία, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστήσεις τη δημοσιονομική σταθερότητα, είναι να αναπτυχθείς και όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο.