Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  

Η χθεσινή μέρα ήταν μια καλή μέρα για την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαρακ Ομπάμα δήλωσε με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την συμπαράσταση του στην πολιτική που μιλά για τέλος της λιτότητας, ο πρόεδρος της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μίλησε για το τέλος της τρόικας και η Γαλλική κυβέρνηση μέσω του υπουργού Οικονομικών στάθηκε  δίπλα και όχι απέναντι στην Ελληνική κυβέρνηση. 

Είναι αρκετά αυτά για να πει κάποιος ότι το κλίμα για την Ελλάδα αλλάζει; «Όχι απαντούν τα κυβερνητικά στελέχη. Είναι όμως μια καλή αρχή για να ακουστούν οι θέσεις και οι απόψεις της κυβέρνησης Τσίπρα χωρίς το τρομολαγνικό κλίμα των τελευταίων ημερών. Για μας και μόνο ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άρχισαν να τοποθετούνται πάνω στις προτάσεις μας είναι σημαντικό.» 

Για αυτή την πρώτη αλλαγή στάσης θεωρούν ότι έπαιξε ρόλο η σαφήνεια με την οποία τοποθετήθηκαν απέναντι στα μνημόνια και στην τρόικα. «Το σοκ που δημιουργήθηκε μετά την συνέντευξη Γ. Νταισελμπλου- Βαρουφάκη  λένε  τα στελέχη της κυβέρνησης έφερε  αποτελέσματα. Όλοι άκουσαν και έμαθαν ότι εμείς θέλουμε πρόγραμμα. Δεν θέλουμε όμως τα μνημόνια. Άκουσαν και έμαθαν ότι δεν θέλουμε να συνομιλούμε με την τρόικα αλλά και τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα. Έμαθαν ακόμα ότι έχουμε σχέδιο μεταρρυθμίσεων και ένα σοβαρό σχεδιασμό για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής.» 

Έχοντας λοιπόν στις αποσκευές του τα πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα από την Ευρώπη και την Αμερική ο Αλέξης Τσίπρας  ξεκινά σήμερα ένα μαραθώνιο επαφών προκειμένου να βρει συμμάχους που θα τον στηρίξουν τόσο στην Σύνοδο Κορυφής όσο και σε όλες τις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις που θα έχει το επόμενο χρονικό διάστημα. Η Κύπρος όπου θα συναντήσει τον  Ν. Αναστασιάδη είναι ο πρώτος του σταθμός του ταξιδιού του, ενώ στην συνέχεια θα πάει στην Ιταλία και θα συναντήσει  τον Μάριο Ρέντσι, στις Βρυξέλλες για να έχει την πρώτη σημαντική συζήτηση με τον  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και στο Παρίσι για να δει τον Φρανσουά  Ολάντ

Σε ότι αφορά την συνάντηση Τσίπρα –Γιουνκερ  ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Μέγκα ότι  δεν αποκλείεται να υπάρξει μια κατ αρχήν πολιτική συμφωνία . «Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία με την Κομισιόν για τη διασφάλιση της ρευστότητας από την ΕΚΤ είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Δραγασάκης. 

Σε ότι αφορά την Ισπανία μπορεί να μην είναι από τους πρώτους  σταθμός του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα αφού η κυβέρνηση Ραχόι έχει ταυτιστεί με την κυβέρνηση Σαμαρά οι 100.000 Ισπανοί που μαζεύτηκαν  ωστόσο στην συγκέντρωση που διοργάνωσαν το κόμμα των  Podemos είναι ένα καλό στήριγμα για την κυβέρνηση Τσίπρα. 

Σχολιάζοντας τέλος τα κυβερνητικά στελέχη την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγαν ότιQ

«Η κυβέρνηση έχει προσέλθει στη διαπραγμάτευση με τις θέσεις που είχε διατυπώσει προεκλογικά και τις οποίες ενέκρινε ο λαός στην κάλπη. Είναι πραγματικά εξωφρενικό να εγκαλείται η κυβέρνηση γιατί δεν εξαπάτησε τους πολίτες, εφαρμόζοντας ένα διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό που ψήφισαν. Πολύ περισσότερο που κανείς μέχρι τώρα δεν αντικρούει το βασικό επιχείρημα μας ότι τα μνημόνια δεν συνιστούν διέξοδο από την κρίση, αλλά εγγύηση διαιώνισης της. Η κυβέρνηση επιμένει ότι μόνο με τον τερματισμό της λιτότητας θα πάρει ανάσα η Ελλάδα και θα σταθεροποιηθεί η Ευρώπη.»