Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος 

Αντιμέτωπη με άλλο ένα ζήτημα που σχετίζεται με τη Ρωσία και το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλοκές στις σχέσεις με τους εταίρους της ενδέχεται να βρεθεί η Αθήνα στην προσεχή Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτεμπεργκ, το ΝΑΤΟ προσανατολίζεται να εγκαθιδρύσει έξι κέντρα διοίκησης και ελέγχου στα κράτη – μέλη του στην Ανατολική Ευρώπη εντός των προσεχών μηνών. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων που πρόκειται να λάβει η Συμμαχία με σκοπό την αντιμετώπιση και ανάσχεση της ρωσικής «επιθετικότητας», έτσι όπως αυτή εκδηλώνεται μετά την κρίση στην Ουκρανία

Ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος πρόκειται να συναντηθεί με τον Γενς Στόλτεμπεργκ την προσεχή Τετάρτη στις Βρυξέλλες, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο και αυτό καθώς την ίδια ημέρα συγκροτείται σε σώμα η ελληνική Βουλή και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων θέλει να είναι παρών – καθώς αποτελεί και κυβερνητικό εταίρο. 

Ωστόσο, η στάση που θα κρατήσει η νέα ελληνική κυβέρνηση στη συζήτηση εντός του ΝΑΤΟ αναμένεται από διάφορες πλευρές με ενδιαφέρον. Και αυτό καθώς την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αθήνα επεδίωξε να διαφοροποιηθεί και να μην επιτρέψει την άκριτη επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας με αφορμή την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία

Η στάση αυτή, την οποία εξέφρασε στις Βρυξέλλες ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, θεωρήθηκε από αρκετούς εταίρους ως κίνηση η οποία απειλούσε να διασπάσει το ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο έναντι της Μόσχας. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά θεώρησε ότι με τη στάση της βοήθησε να μην επιδεινωθεί έτι περαιτέρω η κατάσταση στις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας και να μείνει ανοιχτό το παράθυρο ευκαιρίας για την αποκλιμάκωση της έντασης.  

Το ζήτημα πλέον είναι ότι επειδή το ΝΑΤΟ λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο για τη διαμόρφωση συναίνεσης, ίσως η Αθήνα να πρέπει να προσαρμόσει τη στρατηγική της ώστε να μην έλθει σε αντιπαράθεση με τους συμμάχους της εξαιτίας μίας πιθανής διαφωνίας με τις προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι.