Από μέρα σε μέρα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το βούλευμα για τη Χρυσή Αυγή με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν πως αυτό θα βγει με μειοψηφία καθώς ένας δικαστής από τους τρεις του δικαστικού συμβουλίου φέρεται να διαφωνεί με την δίωξη σε βάρος των βουλευτών για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές κατά τον συγκεκριμένο δικαστή το αδίκημα δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί στην παρούσα υπόθεση επειδή δεν προκύπτει περιουσιακό όφελος για τους κατηγορούμενους. Κατά τη γνώμη του οι εμπλεκόμενοι πρέπει να κατηγορηθούν για τη σύσταση συμμορίας, αδίκημα που μέχρι το 2001 διώκετο σε βαθμό πλημμελήματος ενώ σήμερα αντιμετωπίζεται ποινικά πολύ πιο ήπια από την εγκληματική οργάνωση

Την άποψή του φαίνεται να στηρίζει στην Σύμβαση του Παλέρμο όπου αναφέρεται σαφώς πως αν δεν υπάρχει το οικονομικό όφελος δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Ωστόσο όπως επισημαίνεται από δικαστικές πηγές την εν λόγω σύμβαση η χώρα μας την έχει υιοθετήσει εν μέρει και πάντως όχι ως προς τα  επίμαχα σημεία.

Συγκεκριμένα στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου για την κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος όπου εξετάζεται κατ΄ άρθρο η Σύμβαση του Παλέρμο σε σχέση με την ελληνική έννομη τάξη, σημειώνεται:  

«Το άρθρο 5 της Σύμβασης του Παλέρμο αναφέρεται στην υποχρέωση των κρατών μερών να αποποινικοποιήσουν τη συμμετοχή σε οργανωμένη εγκληματική ομάδα. Η Ελληνική νομοθεσία καλύπτει ήδη αυτή την υποχρέωση. Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 187 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα, όπως η διάταξη αυτή τροποποιήθηκε με το νόμο 2928/2001, τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος (κάθειρξη μέχρι  10 ετών) η συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης ή η ένταξη σε αυτήν ως μέλους.Η εν λόγω οργάνωση πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον τρία πρόσωπα και να είναι δομημένη και με διαρκή δράση, τα δε μέλη της πρέπει να επιδιώκουν την τέλεση περισσότέρων κακουργημάτων από εκείνα που αναφέρονται στην ως άνω διάταξη. Δεν είναι βέβαια αναγκαίο τα μέλη της οργάνωσης να επιδιώκουν τον πορισμό υλικού ή άλλου οικονομικού οφέλους, η επιδίωξη όμως του οφέλους αυτού συνιστά επιβαρυντική περίσταση. Επίσης δεν είναι αναγκαίο για την τιμώρηση της πράξης να έχουν τελεστεί τα επιδιωκόμενα κακουργήματα, η μη τέλεσή τους ωστόσο συνιστά ελαφρυντική περίσταση….» 

Σε περίπτωση πάντως που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί της μειοψηφίας, νομικοί κύκλοι σημείωναν πως αυτό θα αποτελέσει ένα «ατού» στα χέρια των κατηγορουμένων στο δικαστήριο το οποίο μάλιστα ούτε οι συνήγοροί τους είχαν σκεφτεί να επικαλεστούν έως τώρα....