«Η δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα είναι σε απόλυτη αντιστοιχία με αυτά που είχε πει και επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, όταν είχε τοποθετηθεί ξεκάθαρα εναντίον της πολιτικής λιτότητας και υπέρ τολμηρών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Μιλώντας στα «Παραπολιτικά FM», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «το ερώτημα είναι αν υπάρχει το περιθώριο για μια συμφωνία ωφέλιμη για τα ελληνικά συμφέροντα και για την Ευρώπη ή αν οδηγούμαστε σε μία πορεία σύγκρουσης από την οποία η χώρα θα βγει βαθιά τραυματισμένη» και πρόσθεσε ότι «η πραγματική οικονομία έχει παραλύσει το τελευταίο διάστημα και δεν βλέπω σημάδια άμεσης ανάκαμψης».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει χρόνο για να παρουσιάσει το σχέδιό του, όταν εκείνος ήταν ο επισπεύδων των πολιτικών εξελίξεων, φαίνεται ότι τελικά ήταν απροετοίμαστος», είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως «υπάρχει ένα διαρκές εκκρεμές μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού και του ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού». 

Και συνέχισε, «ο σκοπός κάθε αντιπολίτευσης είναι να στηρίζει αυτά που είναι εθνικά ωφέλιμα και να επισημαίνει τις παραλείψεις και τις αδυναμίες της Κυβέρνησης. Είχαμε υποχρέωση την πρώτη εβδομάδα να αναδείξουμε τις αντιφάσεις της Κυβέρνησης και τη σύγκρουση στην οποία φτάσαμε την Παρασκευή το βράδυ, η οποία «μαζεύτηκε» μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ή ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει συνεπής στις προεκλογικές του δεσμεύσεις, όπως έκανε τις πρώτες ημέρες, και θα έρθει σε μία σύγκρουση με την Ευρώπη ή θα χρειαστεί να κάνει μια προσαρμογή στον πολιτικό ρεαλισμό».

Όσον αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα της Νέας Δημοκρατίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος σημείωσε:

«Η ΝΔ υπέστη ήττα στις εκλογές. Κατόρθωσε, βέβαια, να συγκρατήσει τις δυνάμεις της. Πρέπει να γίνει ουσιαστική συζήτηση και γενναία αυτοκριτική. Πρέπει να γίνει με θάρρος, χωρίς να μπούμε σε λογικές εσωστρέφειας. Με τρόπο οργανωμένο, ξεκινώντας από μία σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στη συνέχεια των υπόλοιπων οργάνων.  * Δύο πράγματα με προβληματίζουν κυρίως στο εκλογικό αποτέλεσμα: Ότι η ΝΔ έχασε το χώρο του κέντρου από ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς και ότι υπέστη μια ήττα στις παραγωγικές ηλικίες».