Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Επόμενη στάση... Λονδίνο για τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος μετά την «έντονη» συνάντησή του με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα είχε επαφές σε πολύ καλό κλίμα με τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν.

Ο κ. Βαρουφάκης στο δεύτερο ταξίδι του, μετά την Πόλη του Φωτός, μετέβη στο Λονδίνο όπου είχε επαφές με τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Κάμερον, Τζορτζ Όσμπορν.

Μπορεί η Βρετανία να μην είναι μέλος της Ευρωζώνης, όμως ο κ. Βαρουφάκης -λίγες ώρες μετά το μήνυμα Ομπάμα- συνομίλησε με εκπρόσωπο του «αγγλοσαξωνικού μοντέλου» που έχει επικρίνει την πολιτική λιτότητας στη νομισματική ένωση. Ο έλληνας υπουργός, εξάλλου, είχε τηλεφωνική επαφή με τον αμερικανό ΥΠΟΙΚ, Τζακ Λιου, ο οποίος του διαμήνυσε «μαζί» θα επιλύσουμε την κρίση.

Χθες, ο έλληνας υπουργός εξασφάλισε την -λεκτική γι' αρχή- στήριξη της Γαλλίας, με τον κ. Σαπέν να συμφωνεί με τον κ. Βαρουφάκη για την ανάγκη της Ελλάδας να συνάψει ένα νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη. Ο έλληνας ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα απέτυχε και εξήγησε ότι στόχος είναι να καθίσουν με τον Β. Σόιμπλε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού έχοντας απέναντί τους τα κοινά προβλήματα της Ένωσης. Δεν αρνήθηκε ότι η Ελλάδα χρειάζεται τα χρήματα της Ευρώπης και παραδέχθηκε ότι κανείς δεν έχει την δικαιοδοσία να ζητήσει πόρους χωρίς επίβλεψη. Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι το ευρώ πρέπει να είναι αμετάκλητο, όχι επειδή το λένε οι συνθήκες αλλά επειδή χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρχει ένα μοναδικό νόμισμα, ενώ επισήμανε ότι στο Παρίσι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να πει ότι θέλει πρώτα να ακολουθήσει τα συμφέροντα της Ευρώπης και μετά της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο Μισέλ Σαπέν «έδωσε χρόνο» στην Ελλάδα.

Όπως υπογράμμισε:

«Είναι ευθύνη λοιπόν τώρα της Ελλάδας μέσα στις επόμενες μέρες γιατί τα πράγματα είναι επείγοντα να διασφαλίσει ότι οι επόμενες μέρες που έρχονται να είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμες, πιο νηφάλιες για να έχει η ελληνική κυβέρνηση το χρόνο να αναπνεύσει. Είναι το ελάχιστο που χρειάζεται. Είναι μόνο οκτώ ημερών κυβέρνηση. Χρειάζεται, λοιπόν, το χρόνο να προτείνει ορισμένα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανάγκες των επόμενων ημερών και εβδομάδων για να οικοδομήσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων τέτοιο που να μπορέσει μετά να το προτείνει στους Ευρωπαίους εταίρους για να συναφθεί ένα καινούργιο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης».

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε την ικανοποίησή του για την ουσιαστική, σχεδόν δίωρη συνάντηση εργασίας που είχε με τον κ. Βαρουφάκη και  επανειλημμένα διαβεβαίωσε για τη θέληση της Γαλλίας να «συνοδεύσει» τη νέα ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειές της. Συζήτησαν εφ' όλης της ύλης και σύμφωνα με τον κ. Σαπέν οι κοινές τους πεποιθήσεις βασίζονται σε 4 βασικά στοιχεία: Κατ' αρχάς η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, κοινός στόχος είναι η ανάπτυξη, ιδιαίτερα για την Ελλάδα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ, να έλθει μέσα από τις επενδύσεις, και τέλος ένα αποτελεσματικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Την Τρίτη, ο κ. Βαρουφάκης θα συνεχίσει... σοσιαλδημοκρατικά, μεταβαίνοντας στη Ρώμη όπου θα τον υποδεχθεί ο ιταλός ομόλογός του Πιέρ Πάολο Παντοάν. Η κυβέρνηση Ρέντσι αναμένει πολλά από τις επαφές με τον έλληνα υπουργό, αλλά και με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Παρίσι και Ρώμη προσδοκούν πολλά από τις επαφές, αφού η δυναμική των εξελίξεων που έχει φέρει η ελληνική κυβέρνηση είναι η κατάλληλη ευκαιρία να πιέσουν κατά της λιτότητας Βρυξελλών και Βερολίνου.