Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης της τρόικας στέλνει το Βερολίνο, με δήλωση της εκπροσώπου του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών. 

Παράλληλα, κάνει λόγο για νόμιμη και δεσμευτικού χαρακτήρα συμφωνία που προβλέπει την παρουσία της τριμερούς στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, η Marianne Kothe ότι οι έλεγχοι της τρόικας είχαν συμφωνηθεί νόμιμα με την Ελλάδα, στο πλαίσιο τους προγράμματος διάσωσης και ότι οι σχετικές συμφωνίες έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Όπως είπε «η συνεργασία μιας χώρας της Ευρωζώνης, η οποία χρειάζεται βοήθεια, με την τρόικα, είναι ρυθμισμένη νομικά και δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς».

«Περιμένουμε τα πλάνα της ελληνικής κυβέρνησης» υπογράμμισε και σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να εγκαταλειφθεί ο ρόλος της τριμερούς ως παρατηρητή του ελληνικού προγράμματος. 

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη συνάντηση του έλληνα Πρωθυπουργού με τη γερμανίδα Καγκελάριο, το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει σχεδιασμένη διμερής επαφή.

Σε σχέση με ενδεχόμενο ραντεβού των δύο υπουργών Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημείωσε ότι «βλέπει συνάντηση τις επόμενες μέρες», χωρίς ωστόσο να έχει προγραμματιστεί σχετική επαφή. 

Σε ερώτηση του Mega σχετικά με τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, η εκπρόσωπος σχολίασε ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν προβλέπει μόνο λιτότητα, αλλά έχει και αναπτυξιακά στοιχεία, σημειώνοντας ότι προσβλέπει στη δημοσιονομική σταθερότητα.

Την ίδια ώρα, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Κριστιάνε Βίρτς τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνουμε από αυτό τον δοκιμασμένο μηχανισμό».

Οι νομικές συμφωνίες με την Ελλάδα δεν άλλαξαν λόγω των εκλογών, τόνισε, ενώ αναφερόμενη σε ενδεχόμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η κυρία Βιρτς δήλωσε ότι είναι ευπρόσδεκτος στη Γερμανία. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι, σε ό,τι αφορά την ουσία, δεν θα μιλήσουμε και σκληρά, διευκρίνισε.