Για «σοβαρότητα, σύνεση και υπευθυνότητα» στις οικονομικές συνομιλίες με την Ελλάδα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, μία ημέρα πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, θεωρώ ότι πρέπει να επιδείξουμε μεγάλη σοβαρότητα, σύνεση και υπευθυνότητα και θα συνομιλήσουμε με τον πρωθυπουργό Τσίπρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL 102,5.

«Συνομίλησα χθες με την Άνγκελα Μέρκελ και θα συνεχίσουμε να συζητάμε με όλους τους άλλους στην Ευρώπη, αρχής γενομένης με τον Φρανσουά Ολάντ» συνέχισε και επανέλαβε: «Θέλουμε να μεταθέσουμε τη συζήτηση για την οικονομική πολιτική, τη λιτότητα προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις».

«Οταν είπαμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε την οικονομική πολιτική, θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη, αλλά όχι μόνο για την Ελλάδα και κάποια άλλη χώρα» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας απέκλεισε, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με την καγκελάριο Μέρκελ, την πιθανότητα να αναλάβει την ηγεσία μίας «μεσογειακής» συμμαχίας, με τη συμμετοχή της Ελλάδας και την Ισπανίας, όπου το κίνημα κατά της λιτότητας Podemos κερδίζει έδαφος μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της La Stampa, στόχος της Ιταλίας θα ήταν μάλλον να αναλάβει τον ρόλο «του ηθικού υποδείγματος» για την Ελλάδα θέτοντας ως προτεραιότητες τον σεβασμό των συμφωνιών, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τις επενδύσεις.

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν, διότι θα χρησιμεύσουν στην Ιταλία και στους Ιταλούς και διότι θα μας δώσουν κύρος στο εξωτερικό» δήλωσε, κατά τη ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Ματέο Ρέντσι.