Το πρώτο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα εκτός συνόρων με την ιδιότητα του πρωθυπουργού είχε υψηλό συμβολικό χαρακτήρα. 
 
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την Κύπρο σαν πρώτη επίσημη επίσκεψή του ως Πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας τους αδελφικούς δεσμούς του ελληνικού με τον κυπριακό λαό. 
 
Όπως επισήμαναν, η κυβέρνηση στηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και τον αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Λύση, όπως τονίζεται, χωρίς τα στρατεύματα του Αττίλα, με διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, με μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου υπογράμμιζαν πως η λύση αυτή θα πρέπει να ωφελήσει τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους, καθώς το Κυπριακό συνιστά τη λυδία λίθο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα και η Κύπρος συνιστούν το νοτιανατολικό άκρο της ΕΕ. Οι δύο χώρες αποτελούν πυλώνες ασφάλειας σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περιοχή.
 
Πηγές της κυβέρνησης επεσήμαναν πως ως σημαντική την τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι χρειαζόμαστε μια ΕΕ που θα δίνει προτεραιότητα στις πολιτικές ανάπτυξης. 
 
Σχετικά με τις εξελίξεις στις επαφές της κυβέρνησης με τους εταίρους επισημαίνεται πως η Ελλάδα είναι πλέον θετικός πρωταγωνιστής στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Όπως τονίζεται «μετά από 5 χρόνια που οι ελληνικές κυβερνήσεις παρακολουθούσαν παθητικά τη χάραξη της πορείας της χώρας από ξένες δυνάμεις, ακούγεται και πάλι στην Ευρώπη η Ελληνική φωνή. Όχι σαν φωνή βοώντος εν τη ερήμω, αλλά ως μια σοβαρή, αξιόπιστη και ρεαλιστική άποψη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού διαλόγου. Δεν περιμένουμε πια να αποφασίσουν άλλοι για μας χωρίς εμάς, αλλά παρεμβαίνουμε στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα. Και όπως ακριβώς τονιζόταν προεκλογικά, η στροφή της Ελλάδας αποτελεί τη θρυαλλίδα για θετικές εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη».
 
Σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου πλέον ώριμο αίτημα των καιρών είναι ο τερματισμός της λιτότητας. 
 
«Οι χτεσινές καταλυτικές παρεμβάσεις του Προέδρου Ομπάμα καθώς και του Γάλλου Υπουργού Οικονομικών Σαπέν, δείχνουν πόσο έχει κερδίσει έδαφος η αντίληψη ότι πρέπει να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της τοξικής λιτότητας. Ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι μια νέα αναπτυξιακή λογική δεν θα αποτελέσει μόνο ανάσα για την ασφυκτιούσα ελληνική κοινωνία, αλλά θα δώσει σημαντική ώθηση συνολικά στην ευρωπαϊκή οικονομία», καταλήγουν.