Την Ουάσιγκτον και την Οτάβα θα επισκεφθεί η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ το διάστημα 8- 10 Φεβρουαρίου, λίγες μέρες μετά το μήνυμα στήριξης του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα προς την Ελλάδα, το οποίο περιείχε «καρφιά» για τη λιτότητα στη νομισματική ένωση.

Η καγκελάριος θα συναντηθεί με τον Ομπάμα στις 9 Φεβρουαρίου στον Λευκό Οίκο -όπως και με τον καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ- ενόψει της Συνόδου G-7 που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στη Βαυαρία.

Στην ατζέντα των συνομιλιών θα είναι η κρίση στην Ουκρανία, οι σχέσεις με τη Ρωσία, η μάχη κατά της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος», η κατάσταση το Αφγανιστάν και στο Ιράν και θέματα οικονομικής πολιτικής, εμπορίου και κλίματος.

Η κατάσταση στην Ευρωζώνη αλλά και το θέμα της Ελλάδας σίγουρα δεν θα λείψουν από το τραπέζι των συνομιλιών. 

Yπενθυμίζεται ότι σε χθεσινό του, ηχηρό μήνυμα, ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε με νόημα ότι «δεν μπορείς να συνεχίσεις να στύβεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση» υπογραμμίζοντας:

Με απασχολεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη. Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες σε πολλές απ' αυτές τις χώρες. Αλλά, απ' αυτό που μας δίδαξε η αμερικανική εμπειρία, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστήσεις τη δημοσιονομική σταθερότητα, είναι να αναπτυχθείς και όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο.

Η επίσκεψη είναι η δεύτερη που πραγματοποιεί η Μέρκελ στο Λευκό Οίκο μετά τις 2 Μαΐου 2014 και το σκάνδαλο των υποκλοπών του κινητού τηλεφώνου της από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA.

Για την αμερικανική κυβέρνηση, η συνάντηση αυτή υπογραμμίζει «τη σημασία της γερμανο-αμερικανικής συνεργασίας στον κόσμο, καθώς και την ισχυρή και διαρκή φιλία» μεταξύ των δύο χωρών.