Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Προλειαίνει το έδαφος για την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας με τους δανειστές το Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα από τους κλυδωνισμούς του Σαββατοκύριακου, την ίδια  ώρα που γίνεται προσπάθεια να διασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας για το επόμενο διάστημα.

Παρότι, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στο Παρίσι, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πάρει την επόμενη δόση (ως εξαρτημένη από ναρκωτικές ουσίες), σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newpost, βρίσκεται σε εξέλιξη μία συζήτηση για την παροχή ρευστότητας προς την χώρα μας, θέμα που συζητήθηκε και κατά το τηλεφώνημα του Σαββάτου ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Μάριο Ντράγκι.

Η κυβέρνηση δεν αποκλείει πλέον  έστω και μία άτυπη παράταση του προγράμματος έως τις 28 Μαϊου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρός της Γιάννης Δραγασάκης, ωστόσο ευελπιστεί ότι αυτό δεν θα χρειαστεί.

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι όλοι στην Ευρώπη έχουν κατανοήσει ότι η εξεύρεση αμοιβαίας συμφωνίας είναι αναγκαία και προς το συμφέρον όλων των πλευρών και προς αυτήν την κατεύθυνση θα κυνηγήσει την συναίνεση των περισσότερων θεσμικών της εταίρων.

Ήδη με την χθεσινή συνάντηση Βαρουφάκη-Σαπέν φάνηκε ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα, το οποίο τουλάχιστον ως προς τον γαλλικό παράγοντα πιθανότατα θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με την συνάντηση Τσίπρα-Ολάντ. Ομοίως, ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει την στήριξη του Ματέο Ρέντσι αύριο στην Ρώμη, ενώ η συμπαράσταση της Λευκωσίας και της κυπριακής κυβέρνησης θεωρείται δεδομένη.

Καθοριστικό θεωρείται και το ραντεβού το πρωί της Τετάρτης του πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ καθώς όπως υπονόησε ο Γιάννης Δραγασάκης θα εξεταστεί η πιθανότητα να συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης, ήτοι τα επόμενα βήματα έως ότου ολοκληρωθεί η πολιτική συμφωνία.

Με ικανοποίηση υποδέχτηκε το Μέγαρο Μαξίμου την παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος ασκώντας έμμεση πίεση στην Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση, καθώς κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης.