Με διαφορετικές προτάσεις θα προσέλθει η κυβέρνηση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για το χρέος τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του MEGA ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι για το χρέος επιδιώκει διαγραφή, ρήτρα ανάπτυξης και επενδυτικό πρόγραμμα. «Θα πάμε στο τραπέζι με αυτή την πρόταση και θα εξηγήσουμε διάφορους συνδυασμούς από αυτούς τους τρεις πυλώνες που θα δημιουργήσουν στην Ελλάδα δυνατότητα για ανάπτυξη και άλλο τρόπο εξόδου από την κρίση» είπε.

Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε όυι το χρέος δεν είναι ένα πράγμα, αφού η χώρα χρωστάει σε διάφορους με διαφορετική μορφή. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές λύσεις για διάφορα «κομμάτια» του χρέους είπε και πρόσθεσε ότι η επιμήκυνση που έχει προταθεί στις προηγούμενες κυβερνήσεις «είναι στην ουσία κούρεμα».

Ερωτηθείς για τη συμφωνία που επιδιώκει να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως έχει τεθεί ένας τελικός στόχος για τα τέλη του Μαΐου και πως θα χρειαστεί να υπάρξει στο ενδιάμεσο μια συμφωνία-γέφυρα. Ο κ. Τσακαλώτος δεν προσδιόρισε τον χρόνο που απαιτείται για να επιτευχθεί αυτή.

«Είμαστε σε έναν καλό δρόμο, συζητάμε, έχουμε τα επιχειρήματα, και όταν έχεις επιχειρήματα σε ακούει ο άλλος» σημείωσε.

Αναφερόμενος στο κλίμα που έχει εισπράξει μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για «φρέσκο αέρα». «Η Ευρώπη το αισθάνεται ότι αυτή τη στιγμή ζητάμε για τα βασικά ζητήματα, γίνεται συζήτηση επί της ουσίας» πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια εικόνα δημοκρατικού ελλείμματος για την Ευρώπη και αυτό ανοίγει δίαυλους συζήτησης.

Για τον Τζορτζ Όσμπορν σημείωσε ότι θεωρεί πως πρέπει οι Ευρωπαίοι και η δικιά του κυβέρνηση να σεβαστούν το πολιτικό αποτέλεσμα, ότι κατανοεί πως μια κρίση στην Ευρωζώνη δεν επηρεάζει μόνο τις χώρες-μέλη της αλλά και τη Βρετανία και ότι θέλει να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση και να βοηθήσει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση πάνω στις προτάσεις που έχει η Αθήνα.