Το σχέδιο για τη μείωση του χρέους παρουσίασε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, από το οποίο απουσιάζει η βασική προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ περί διαγραφής χρέους. Έπειτα από τον σάλο που προκλήθηκε ο κ. Βαρουφάκης προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση. 

Όπως επεσήμανε σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νέα κυβέρνηση δεν ζητεί διαγραφή του χρέους πλέον και θα προτείνει μία σειρά από λύσεις, που θα περιλαμβάνουν δύο τύπους νέων δανείων:

Ο πρώτος θα αφορά ομόλογα που θα συνδέονται με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα οποία θα αντικαταστήσουν τα δάνεια διάσωσης και ο δεύτερος τύπος αυτός των «ομολόγων στο διηνεκές» (perpetual bonds), δηλαδή χωρίς λήξη,  που θα αντικαταστήσουν τα ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα «ομόλογα χωρίς λήξη», στα οποία δεν αποπληρώνεται ποτέ το κεφάλαιο εκδόθηκαν για πρώτη φορά από το βρετανικό θησαυροφυλάκιο το 1814, επί ναπολεόντιων πολέμων και συνήθως έχουν σταθερό κουπόνι επιτοκίου σε ετήσια βάση.

Όπως είπε, η πρόταση του για ανταλλαγή ομολόγων θα είναι μία «μορφή έξυπνης μηχανικής του χρέους», με την οποία θα αποφεύγεται η χρησιμοποίηση του όρου «κούρεμα», ο οποίος δεν γίνεται δεκτός από τη Γερμανία και άλλες πιστώτριες χώρες.

«Αυτό που λέω στους εταίρους μας» συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης, «είναι ότι θα συνδυάσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα με τη μεταρρυθμιστική ατζέντα. Λέω: Βοηθήστε μας να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και δώστε μας δημοσιονομικό χώρο, αλλιώς θα θα συνεχιστεί η απορρύθμιση αντί για τη μεταρρύθμιση».

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών η κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1 έως 1,5% του ΑΕΠ.

Ταυτόχρονα διαμήνυσε πως «στο στόχαστρο θα μπουν και οι πλούσιοι Έλληνες που δεν πλήρωσαν το μερίδιο τους στην κρίση τα τελευταία έξι χρόνια. Έχουμε ως προτεραιότητα να πιάσουμε το ψάρι από το κεφάλι και μετά από την ουρά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρότι παραδέχθηκε δυσκολίες στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής διαμήνυσε:

«Δεν θα σταματήσουμε εάν δεν πετύχουμε. Αν έτσι μας εξαφανίσουν τα κατεστημένα συμφέροντα, θα είναι τιμή μας να έχουμε πέσει δίνοντας αυτόν τον καλό αγώνα». 

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι οι εταίροι στην Ευρωζώνη είχαν δίκιο να ανησυχούν για το σχέδιο της κυβέρνησης να επαναπροσλάβει χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, ο κ. Βαρουφάκης είπε:

«Αν κοιτάξετε τι έχει συμβεί τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει υπάρξει μια μαζική μείωση στον δημόσιο τομέα... Το πρόβλημα δεν είναι αυτό, είναι ότι δεν είναι αποτελεσματικός ο δημόσιος τομέας - είναι ένα είδος "νούμερο ένα εχθρός", η ελληνική γραφειοκρατία».

Διευκρινίσεις μετά τον σάλο

Οι δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας καθώς το αίτημα της διαγραφής χρέους, ήταν από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Οικονομικών, μάλιστα μετά τον σάλο προχώρησε αργότερα σε διευκρινιστική δήλωση.

«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε» τόνισε και προσέθεσε:

«Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο,  θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει».

«Η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο και αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας» κατέληξε.