Συνάντηση με αρχηγούς κυπριακών κομμάτων είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, Νικόλαος Παπαδόπουλος, ζήτησε από τον κ. Τσίπρα τη διενέργεια έρευνας για την πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, το 2013, γεγονός το οποίο αποκάλεσε ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι θα συσταθεί ερευνητική επιτροπή στην Ελλάδα, η οποία θα εξετάσει όλα τα γεγονότα που αφορούσαν το κούρεμα του ελληνικού χρέους και ότι ενδεχομένως, εντός αυτού του πλαισίου, να εξεταστούν τα θέματα που ήγειρε το ΔΗΚΟ.

Ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού έχει συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα και περιεχόμενο.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ο κύριος Ομήρου, εκπέμπει πανευρωπαϊκά μηνύματα, ότι δηλαδή η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση από τη λιτότητα στην ανάπτυξη, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και συνθηκών κοινωνικής συνοχής.

Από την πλευρά του ο τέως πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι είναι κοινή η προσπάθεια Ελλάδας - Κύπρου για απαλλαγή από την τρόικα.

Μιλώντας, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Χριστόφιας τον χαρακτήρισε φίλο και είπε ότι η συνομιλία ήταν εγκάρδια. Με ενημέρωσε, πρόσθεσε, για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τον ενημέρωσα για το Κυπριακό.

Συμφωνήσαμε, είπε ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος εξέφρασε την σιγουριά ότι με «πολλή συνέπεια η νέα ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει τον αγώνα του κυπριακού λαού ενάντια στις επεκτατικές πολιτικές της Τουρκίας για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ».