current views are: 1

2 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση22:22

Βενιζέλος: Τώρα δεν γίνεται διαπραγμάτευση, αλλά παιχνίδι εντυπώσεων

Για παιχνίδι εντυπώσεων και όχι πραγματική διαπραγμάτευση έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην εκπομπή στον Ενικό, στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

Δημοσίευση 22:22’
αρθρο-newpost

Για παιχνίδι εντυπώσεων και όχι πραγματική διαπραγμάτευση έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην εκπομπή στον Ενικό, στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

Για παιχνίδι εντυπώσεων και όχι πραγματική διαπραγμάτευση έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην εκπομπή στον Ενικό, στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

«Υπάρχουν περιφερειακού χαρακτήρα επαφές, δεν έχουμε φτάσει στον πυρήνα» σημείωσε και προσέθεσε:

«Όλα αυτά είναι, θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω μια έκφραση, προκαταρκτικά. Δεν έχουμε μπει στο κυρίως θέμα. Διαπραγμάτευση σημαίνει καθόμαστε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο σε τραπέζι με χαρτί, μολύβι και συμφωνούμε σε αριθμούς, σε μέτρα, σε εξελίξεις. Έτσι δημόσια με δηλώσεις διαπραγμάτευση δεν γίνεται».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε επίσης λόγο για μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το χρέος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο Bloomberg που επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνησή του δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, δώρα από τους εταίρους και την τρόικα δεν υπάρχει, συμπληρώνοντας πως στην Ευρώπη δεν υπάρχουν κομματικές κυβερνητικές πολιτικές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως είναι λάθος της κυβέρνησης να απορρίπτει τις επόμενες δόσεις του προγράμματος, λέγοντας ταυτόχρονα πως παράταση του προγράμματος σημαίνει και παράταση του μνημονίου. Σημείωσε πως αυτό που πρέπει να  γίνει, είναι «να τελειώσει το μνημόνιο και η τρόικα, για να πάμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, επεσήμανε πως το «το νέο πρόγραμμα για το οποίο μιλά η νέα κυβέρνηση είναι η προληπτική πιστωτική γραμμή. Αυτό δεν γίνεται χωρίς αξιολόγηση».

Σχετικά με τη χθεσινή δημόσια παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως «ο κ. Ομπάμα στηρίζει την κυβέρνηση φιλικά. Τα έχει πει ξανά αυτό που είπε χτες. Δεν υπάρχει πολιτικό αφεντικό στο ΔΝΤ».

Σχετικά με την δήλωση του κ. Βαρουφάκη, ότι «δεν συζητούμε με την τρόικα», ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε: 

«Εγώ είπα πρώτος πως δεν συζητώ με υπαλλήλους. Εγώ έδιωξα πρώτος την τρόικα».

Σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως «η ΕΚΤ σε πολλές περιπτώσεις ταυτίστηκε με το Ταμείο και έτσι η Κομισιόν βρέθηκε μόνη της στην τρόικα. Η Γερμανία είναι εκείνη που ήθελε και θέλει το ΔΝΤ».

«Δεν θυμάμαι και δεν ξέρω αν πήγε ο Σαμαράς στη Μέρκελ και της είπε να φύγει το ΔΝΤ από την τρόικα» σημείωσε και προσέθεσε πως «τον Δεκέμβριο τις τελευταίες επαφές τις έκανα μόνος μου».

Σχετικά με το χρέος επεσήμανε πως το PSI που έκανε ως υπουργός Οικονομικών ήταν το μεγαλύτερο «κούρεμα» στην ιστορία.

Ταυτόχρονα σημείωσε πως «όπου χρειάζεται θα δώσουμε συναίνεση στην κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε «πως δεν είναι εφαρμόσιμο καθώς θα ΣΥΡΙΖΑ θα μας γυρίσει πίσω και θα εκτροχιάσει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας». 

Διαχώρισε εξάλλου τη θέση του από τον πρώην πρωθυπουργό, λέγοντας πως «δεν είπα ποτέ εγώ για “success story”», ενώ απαντώντας στον Γιώργο Κύρτσο και στις δηλώσεις του περί ανύπαρκτου πλεονάσματος απάντησε: «Είχαμε πλεόνασμα και μεγάλο μάλιστα. Το επιβεβαίωσε η Eurostat».

Απαντώντας σε όσους κατηγορούν την προηγούμενη κυβέρνηση πως δεν διαπραγματεύτηκε, ο κ.Βενιζέλος υποστήριξε έγινε το αντίθετο:

«Η διαπραγμάτευση ήταν σκληρή. Η βιωμένη αλήθεια είναι ότι η διαπραγμάτευση ήταν πολύ σκληρή και συχνά έφτανε μέχρι τα άκρα. Είναι διαφορετικά να διαπραγματεύεσαι με τη χώρα στο γκρεμό και διαφορετικά να διαπραγματεύεσαι τώρα που η χώρα έχει πλεονάσματα και οι τράπεζες είναι ανακεφαλαιοποιημένες. Το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση δεν έκλεισε τον περασμένο Δεκέμβριο σημαίνει ακριβώς ότι δεν υποχωρούσαμε».

Σήμερα η Ελλάδα έχει ανάπτυξη και οι ελληνικές τράπεζες είναι ανακεφαλαιοποιημένες και ισχυρές, διεμήνυσε.

Τι είπε για το δημοψήφισμα

Άφησε σοβαρές αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για το δημοψήφισμα που είχε εξαγγέλλει στα τέλη του 2011:

«Πριν την Κοινοβουλευτική ομάδα δεν μου είχε πει τίποτα. Κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ, ακούω για το δημοψήφισμα και έπρεπε να αντιδράσω. Για αυτό είπα πως πρέπει να το κάνουμε, αφού προχωρήσουμε στη μείωση του χρέους και ολοκληρώσουμε τη συμφωνία.

Όταν πήγαμε στις Κάννες, ο κ. Σαρκοζί και η κ. Μέρκελ μας είπαν καθαρά: Ή θα κάνετε θα κάνετε δημοψήφισμα με αντικείμενο “ναι ή όχι στο ευρώ”, αλλιώς να φύγετε από τώρα. Και για να είμαστε σίγουροι μας είπαν, με κάλεσαν να μείνω με τον κ. Σόιμπλε και τον κ. Γιουνκέρ για να ετοιμάσουμε το σχέδιο εξόδου από το ευρώ».

Συνεχίζοντας την αφήγηση του, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε:

«Του είπα ότι αμέσως μετά (σ.σ. του Γ. Παπανδρέου) ότι δεν μπορούμε να κάνουμε δημοψήφισμα. Του είπα να πάρει τον Πρόεδρο της Δημοκρατία πριν ανοίξουν οι τράπεζες για να μην γίνει το δημοψήφισμα και του διαμήνυσα πως εγώ θα κάνω δήλωση όπως και να χει».

Αναφερόμενος στη διάψευση του κ. Παπανδρέου, ότι τον πρότεινε για πρωθυπουργό, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως αυτά «είναι κωμικά πράγματα. Έχει απαντήσει γι αυτό και ο κ. Σκανδαλίδης και ο κ. Καρατζαφέρης». 


σχετικα αρθρα