Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  

Το θέμα της ύπαρξης της τρόικας αναδεικνύεται ως πρώτο θέμα στην διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους. Ο Αλέξης Τσίπρας από την Κύπρο όπου βρέθηκε χθες επανήλθε στο θέμα λέγοντας ότι είναι ανάγκη να απομακρυνθεί το σχήμα των ελεγκτών  της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ  από την Ελλάδα ενώ την ίδια στιγμή η Γερμανία διεμήνυε ότι οι έλεγχοι της τρόικας είχαν συμφωνηθεί νόμιμα στο πλαίσιο των προγραμμάτων που εφαρμόζονταν  στην χώρα  μας και οι σχετικές συμφωνίες έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. 

Για την κυβέρνηση Τσίπρα το θέμα της τρόικας πέρα από την ουσία έχει και ένα συμβολικό χαρακτήρα από την στιγμή που με κάθε τρόπο προεκλογικά  τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν διαμηνύσει προς το εκλογικό σώμα ότι τα μνημόνια τελειώνουν και μαζί και η τρόικα. Άλλωστε όπως λένε στελέχη της κυβέρνησης και μόνο..." η σκόνη» που σήκωνε η παρουσία τους στην Αθήνα  ήταν  αρνητική για την ψυχολογία των Ελλήνων πολιτών. « Το ύφος τους, το στιλ τους και η απαξίωση που έδειχναν τόσο στους Έλληνες πολίτες όσο και στο πολιτικό προσωπικό της χώρας ήταν χαρακτηριστικά αποικιοκρατικού χαρακτήρα τα οποία έχουμε πει εξ αρχής ότι με κανένα τρόπο δεν θα συνεχιστούν.» 

Άλλωστε τα στελέχη της κυβέρνησης δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ψυχολογία των Ελλήνων πολιτών προκειμένου να επανέλθει στα φυσιολογικά του  ο κοινωνικός ιστός της χώρας  ενώ ταυτόχρονα επιζητούν στην διαπραγμάτευση  να έχουν  δίπλα τους , τους Έλληνες ψηφοφόρους  και όχι απέναντι τους. 

«Αυτό που δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτό από τους Ευρωπαίους είναι ότι η κυβέρνηση μας δεν αποδέχεται τα μνημόνια και άρα και τους τεχνοκράτες που έχουν οριστεί για να παρακολουθούν την πορεία των προγραμμάτων» λένε τα κυβερνητικά στελέχη.  

«Όταν όλα τα ευρωπαϊκά κέντρα καταλάβουν το τι θέλουμε να κάνουμε τότε ίσως τα πράγματα γίνουν πιο εύκολα για όλους. Δεν χρειαζόμαστε κανέναν που να παίζει τον ρόλο του παιδονόμου για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας. Εμείς οι ίδιοι θα παρακολουθούμε το πώς προχωράει και θα συνομιλούμε δημιουργικά  με όλα τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.» 

Φυσικά τα στελέχη της κυβέρνησης δεν παραβλέπουν την στάση της Γερμανίας , αντιλαμβάνονται ότι έχουν να κάνουν με σκληρούς διαπραγματευτές θεωρούν ωστόσο ότι τελικά θα καταφέρουν και συμμάχους να βρουν αλλά και μεταπείσουν εν μέρει την άλλη πλευρά.