current views are: 2

3 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση05:14

Στη ΝΔ η ηγετική ομάδα έχει υιοθετήσει την λογική της «παρένθεσης»

Με το βλέμμα στις κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ κινούνται στη ΝΔ, ηγεσία και στελέχη προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους στο επόμενο διάστημα.

Δημοσίευση 05:14’
αρθρο-newpost

Με το βλέμμα στις κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ κινούνται στη ΝΔ, ηγεσία και στελέχη προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους στο επόμενο διάστημα.

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Με το βλέμμα στις κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ κινούνται στη ΝΔ, ηγεσία και στελέχη προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους στο επόμενο διάστημα. Το ερώτημα που τίθεται από όλους είναι αν τελικά θα βγει ή δεν θα βγει η στρατηγική που εφαρμόζουν ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του. 

Στη ΝΔ η ηγετική ομάδα της Λεωφόρου Συγγρού έχει υιοθετήσει την λογική της «παρένθεσης», καθώς εκτιμάται ότι η νέα κυβέρνηση θα έρθει πολύ γρήγορα αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα της διαπραγμάτευσης και της τρόικας, όταν τα πράγματα γίνου πιο συγκεκριμένα με τους εταίρους μας, κυρίως τους Γερμανούς και έρθουν πιο κοντά ημερομηνίες -κλειδιά, όπως η απόφαση ή μη για ανανέωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον ELA και η λήξη της παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος στα τέλη Φεβρουαρίου. 

Ο Αντώνης Σαμαράς και οι στενοί συνεργάτες του εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα προχωρήσουν σε «κωλοτούμπα», όπως λένε, θα υπογράψουν νέο μνημόνιο που θα το ονομάσουν «συμφωνία- γέφυρα» ή «πολιτικό πλαίσιο» και το οποίο θα περιλαμβάνει πέντε φορές σκληρότερα μέτρα από ότι αν είχε συνεχιστεί η πολιτική της ΝΔ, είχε κλείσει η αξιολόγηση και η χώρα είχε μπει στην επόμενη μέρα με εξασφαλισμένη την πιστοληπτική γραμμή και τη χρηματοδότηση από τις αγορές. 

Τότε, θεωρούν, η κυβέρνηση δεν θα αντέξει και η ΝΔ θα κληθεί ξανά, να διαδραματίσει ρόλο. Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη, την οποία εκφράζουν δημόσια αλλά και ιδιωτικά κορυφαία γαλάζια στελέχη, πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να πετύχει έστω και το μίνιμουμ της διαπραγμάτευσης, οπότε θα μπορεί όχι μόνο να σταθεί στο εσωτερικό της χώρας, αλλά σε συνδυασμό με κάποιες άλλες κινήσεις, να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της για μεγάλο διάστημα. 

Σε μια τέτοια περίπτωση η συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ αναπόφευκτα θα ανοίξει και πιθανότατα να δρομολογήσει και εξελίξεις. Η κουβέντα μάλιστα όπως φαίνεται δεν θα περιοριστεί στην προεκλογική τακτική της ΝΔ, με πολλά στελέχη, όπως ο Ανδρέας Παπαμιμίκος να έχουν ασκήσει ήδη κριτική για τις μεγάλες δόσεις της «στρατηγικής του φόβου», αλλά θα επεκταθεί και στη στροφή του κόμματος του 2011, από την αντιμνημονιακή στάση, στη συμμετοχή της μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου στην κυβέρνηση Παπαδήμου. 

Χαρακτηριστική της στάσης αναμονής που κρατούν τα στελέχη είναι η ανάρτηση στο Facebook του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ, Φαήλου Κρανιδιώτη, πως «μέχρι στιγμής δεν έχουν μιλήσει αυτοί που δίνουν το χρήμα, δηλαδή κυρίως οι Γερμανοί. Αν υποχωρήσουν, τότε θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις από την ΝΔ για την στροφή του 2011, όταν επελέγη η μη σύγκρουση και η συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου κι όσα ακολούθησαν. Αν δεν υποχωρήσουν, τότε θα μπούμε σε μεγάλη περιπέτεια με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ».

 


σχετικα αρθρα