Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος 

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κύπρο εντάσσεται στην εθιμική διαδικασία που θέλει κάθε νεοεκλεγέντα έλληνα Πρωθυπουργό να επισκέπτεται το νησί και να δηλώνει την αμέριστη στήριξή του στη Λευκωσία και την πρόθεσή του να συνδράμει για την επίλυση του Κυπριακού. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δείξει ότι είναι αρκετά καλά διαβασμένος περί του θέματος αυτού, όπως τουλάχιστον μαρτυρούν άνθρωποι που ήταν παρόντες τόσο στην τελευταία συνάντησή του με τον κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη όσο και σε προηγούμενες. 

Ωστόσο, η σημερινή φάση του Κυπριακού είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Η ανάμιξη της Τουρκίας, μέσω της παρουσίας του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), έχει μεταβάλει τα δεδομένα. Ένας επιπλέον λόγος ανησυχίας είναι ότι η Άγκυρα, δια στόματος του ίδιου του Προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δείχνει αποφασισμένη να μετατραπεί σε βασικό παίκτη στην ¨ενεργειακή σκακιέρα» με την απόκτηση πλατφόρμας γεωτρήσεων.

Η κυπριακή αλλά και η ελληνική πλευρά πρέπει να σκεφτούν «έξω από το κουτί» αν θέλουν να βρουν λύση στο πρόβλημα. Την ίδια στιγμή, οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί περί πιέσεων στην Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μάλλον εξανεμιστεί. Οι Αμερικανοί, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη επίσκεψη αμερικανίδας αξιωματούχου του Στέητ Ντιπάρτμεντ, θεωρούν ότι από τη στιγμή που η Τουρκία δεν δίνει εντολή στο «Μπαρμπαρός» να φύγει από το αγκυροβόλιό του και να συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ δείχνουν καλή θέληση. Ωστόσο, η Λευκωσία επισημαίνει ότι υπάρχει η παράνομη NAVTEX που πρέπει να αποσυρθεί.

Παράλληλα, μοιάζουν να αυξάνονται οι πιέσεις στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η αναφορά, μέσα στο κείμενο της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στο νησί (UNFICYP), περί της ανάγκης άρσης της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και η κινητικότητα που υπάρχει εσχάτως σε κοινοτικό επίπεδο για την αναζωογόνηση του ανενεργού Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο ΕΕ – Τουρκοκυπρίων συνιστούν μία αλλαγή που δεν θα έπρεπε να αγνοηθεί.