Για διατήρηση της αυτοδυναμίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων αλλά και για αλλαγή του κλίματος απεναντι στην Ελλάδα έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Μιλώντας το πρωί στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στην σχέση της Ελλάδας με τους εταίρους της λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μέσα σε μια εβδομάδα έχει αλλάξει ο κόσμος».

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο «είναι διαφορετικό να πηγαίνουμε στο εξωτερικό και συνομιλούμε με τους εταίρους μας ως έχουμε και διαφορετικό να μιλάμε ως υπάλληλοι της Μέρκελ».

Μάλιστα όπως είπε αν τώρα η Γερμανία αλλάξει στάση, σχετικά με το «κούρεμα» του χρέους, τότε θα αποδειχτεί ότι το 2011 έγινε ένα μεγάλο λάθος.

Σχολιάζοντας τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ αλλά και με τη Ρωσία ο κ. Καμμένος τόνισε ότι οι συνομιλίες των ΑΝΕΛ με τους Ρώσους είναι δημόσιες. Μάλιστα αναφέρθηκε και στις επενδυτικές σχέσεις των δύο χωρών λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορώ να έχω πρόταση από τον ρώσο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα αγροτικά προίόντα της Ελλάδας και να μην την εξετάσω. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν. «Θα κοιτάξω το συμφέρον της Ελλάδας, παραμένοντας στο ΝΑΤΟ» είπε.

Σε ότι αφορά στις ΗΠΑ ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι εντός των επομένων ημερών με εντολή του αμερικανού προέδρου έρχεται στην Ελλάδα μεγάλο κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να βοηθήσει την ελληνική πλευρά στα οικονομικά ζητήματα.

«Η Ελλάδα έχει αρχίσει και αλλάζει. Δεν θα παραμείνει μόνο με τη σχέση δανειστών υπαλλήλων, αυτά να τα ξεχάσουν, τελειώσανε» είπε χαρακτηριστικά. 

Σε ερώτηση του κ. Παπαδάκη για το αν μελλοντικά ενσωματωθούν οι ΑΝΕΛ στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Καμμένος τόνισε πως οι ΑΝΕΛ δεν είναι συνιστώσα κανενός. Συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση που θέλουμε να ενώσουμε τους Έλληνες, είπε και πρόσθεσε πως μέχρι σήμερα είχαμε το φαινόμενο των δύο άκρων. Αυτό σταματάει εδώ, είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στο ζήτημα ψήφισης κρίσιμων νομοσχεδίων στη Βουλή. Σε ερώτηση για το αν οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν όλα τα νομοσχέδια του ΣΥΡΙΖΑ όπως έκανε και το ΠΑΣΟΚ στα νομοσχέδια της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Καμμένος τόνισε ότι οι ΑΝΕΛ θα διατηρήσουν την αυτονομία τους.

«Υπάρχει ένα υπουργικό συμβούλιο όπου εκεί θα συζητούνται οι μεγάλες αποφάσεις της κυβέρνησης. Όπου υπάρχουν κοινές αποφάσεις θα ψηφίζονται κανονικά τα νομοσχέδια. Εμείς θα κινούμαστε ανάλογα με αυτά που έχουμε πει στον λαό. Μην θεωρείτε δεδομένο ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές με τις οποίες συμφωνήσαμε να μπούμε στην κυβέρνηση, όμως εμείς θα διατηρήσουμε την αυτονομία μας στην ψήφιση των νομοσχεδίων», ανέφερε.

Τέλος, σε ότι αφορά στα του υπουργείου του ο κ. Καμμένος ανέφερε πως έχει αρχίσει ήδη η διαδικασία αποκατάστασης των στελεχών και η διαδικασία ελέγχου όλων των συμβάσεων.

«Ο ελληνικός λαός απαιτεί διαύγεια, χρειάζεται εντιμότητα και πλήρη διαφάνεια για το δημόσιο χρήμα που δίνεται για την Άμυνα, όταν μάλιστα υπάρχουν πάρα πολλοί προφυλακισμένοι για τα εξοπλιστικά» εξήγησε.

«Υπάρχουν πολλές ευθύνες για το θέμα των εξοπλισμών, υπάρχουν υποθέσεις ανοικτές που πρέπει να γνωρίζει ο λαός. Για παράδειγμα όταν προμηθευόμαστε 20 ελικόπτερα και από αυτά παίρνουμε τα 10 από τα οποία πετάνε τα δύο και το ένα μένει στην πρώτη πτήση και εμείς συνεχίζουμε να πληρώνουμε, ε αυτό δεν θα συνεχιστεί. Θα ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις αγοράς και οι συμβάσεις συντήρησης» είπε χαρακτηριστικά.