Δεν δέχτηκε να σχολιάσει η γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, την θέση της Ελλάδας στο ζήτημα της διαγραφής χρέους, περιμένοντας προτάσεις από την Αθήνα.

Όπως αναφέρει το Reuters, η κυρία Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου στην Σινγκαπούρη, τόνισε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται πάνω στο σχέδιο αντιμετώπισης του χρέους της. 

«Αναμένουμε τις προτάσεις και έπειτα θα ξεκινήσουμε τις συζητήσεις. Δεν θέλω να σχολιάσω μεμονωμένα όλες τις λεπτομέρειες που δημοσιεύονται», πρόσθεσε.

Την «προθυμία της Ελλάδας να παραιτηθεί από την απαίτηση για κούρεμα χρέους» χαιρέτισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ, επισημαίνοντας ότι ένα κούρεμα χρέους δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη συναίνεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Tι αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ

Η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη στην εφημερίδα Financial Times και οι προτάσεις του για το ελληνικό χρέος απασχολούν εκτενώς τον γερμανικό Τύπο, ο οποίος κάνει λόγο για εγκατάλειψη της διεκδίκησης κουρέματος του χρέους και στροφή στην αναδιάρθρωσή του.

«Έτσι θέλει η Αθήνα να λύσει τη διαμάχη του χρέους», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του περιοδικού Der Spiegel, στο οποίο αναφέρεται: «Αναδιάρθρωση χρέους αντί κουρέματος: Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας προτείνει για λύση στην απελπιστική οικονομική κατάσταση την έκδοση νέων ομολόγων - με απεριόριστη διάρκεια. Έχει όμως κάνει τα σχέδιά του χωρίς τους ιδιώτες πιστωτές».

Το περιοδικό επισημαίνει ότι «ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν θέλει πια να μιλάει για κούρεμα χρέους», καθώς σε χώρες όπως η Γερμανία ο όρος είναι πολιτικά απαράδεκτος, διότι ακούγεται σαν ολική απώλεια. «Η κυβέρνησή του δεν θα ζητήσει πλέον την άφεση των 315 δισεκ. ευρώ εξωτερικού χρέους. Αντ' αυτού, ζητάει να γίνει βιώσιμο μέσω διαφόρων μορφών αναδιάρθρωσης», προσθέτει ο συντάκτης και αναφέρεται στην πρόταση του υπουργού Οικονομικών, για να τονίσει ότι «το πιο επείγον πρόβλημα της χώρας το άφησε ο κ. Βαρουφάκης απ' έξω: Σύντομα θα ωριμάσουν περαιτέρω χρέη σε ιδιώτες πιστωτές, τα λεγόμενα T-Bills, τα οποία η Ελλάδα τους περασμένους μήνες εξέδωσε σε μεγάλη ποσότητα. Τον Ιανουάριο ωρίμασαν ομόλογα αξίας 2,8 δισ. ευρώ, τον Φεβρουάριο είναι περίπου 2 δισ. ευρώ και τον Μάρτιο 4,6 δισ. ευρώ. Πρόσωπο το οποίο γνωρίζει το σχέδιο του Έλληνα υπουργού Οικονομικών είπε ότι δάνεια που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες θα εξαιρεθούν από την αναδιάρθρωση. Το συνολικό ποσό ως τώρα δεν έχει προσδιοριστεί, αυτό το σημείο είναι ακόμη υπό επεξεργασία. Η έκδοση απλώς νέων T-Bills ώστε να γεφυρώσεις με φρέσκο χρήμα την περίοδο ανησυχίας, εν μέσω των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, δεν είναι δυνατή έτσι απλά. Για αυτό χρειάζεται ο κ. Τσίπρας τη συγκατάθεση της ΕΚΤ και με αυτήν, προφανώς το σχέδιο δεν έχει ακόμη συζητηθεί. Παρά τις μεγαλοστομίες, παραμένει το θέμα ότι το αργότερο τέλος Μαρτίου, τα κρατικά ταμεία στην Αθήνα θα είναι άδεια».

«Η Αθήνα θέλει να παρακάμψει το κούρεμα χρέους», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής υπηρεσίας της Deutsche Welle. «Κυβερνά στην Αθήνα πράγματι ένας θίασος χαοτικών ή έχουν ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης ένα κεντρικό σχέδιο; Μετά τη φασαρία και τους κατευνασμούς ακούει κανείς τώρα κάτι συγκεκριμένο. Και πάλι όμως δεν είναι εύκολο να καταλάβει κανείς» αναφέρει ο συντάκτης και σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης ήλπιζαν σε ένα κούρεμα χρέους, αλλά κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν να επιβληθεί στους Ευρωπαίους εταίρους και τώρα δεν θα μιλούν πια για άφεση των 315 δισ. ευρώ.

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση εγκαταλείπει το αίτημα για κούρεμα χρέους», αναφέρει ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και αναμεταδίδει εκτεταμένα αποσπάσματα από την συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη στους Financial Times.