Την άμεση αντίδραση της νέας υπουργού Μακεδονίας - Θράκης προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γιάννη Μπουτάρη.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε την ύπαρξη του συγκεκριμένου υπουργείου «Χάϊδεμα στα αυτιά των ιθαγενών της Βορείου Ελλάδας», ενώ συμπλήρωσε ότι αποτελεί «ένα ακόμη εμπόδιο στη διαχείριση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

«Είναι φανερό  ότι υπάρχει  έλλειψη ενημέρωσης για τις πραγματικές αρμοδιότητες, τις δυνατότητες και τους στόχους του υφυπουργείου, τις οποίες θα ξεκαθαρίσουμε σύντομα», απάντησε η Μαρία Κόλλια -Τσαρουχά, η οποία, αφού τόνισε ότι δεν προτίθεται να αντιδικήσει με τον δήμαρχο, δεσμεύτηκε ότι θα αναδειχτεί περισσότερο στο μέλλον η σπουδαιότητα και αναγκαιότητά του του ΥΜΑΘ, αφήνοντας αιχμές:

«Πιθανά η ενδυνάμωσή του να συναντήσει αντιστάσεις από τις διάφορες τοπικές αρχές της πόλης, που θεωρούν ότι έτσι θα μειωθεί η ισχύς τους, ενώ στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο».

Και κατέληξε η κυρία Τσαρουχά:

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης θεωρώ ότι έχει μια σταθερότητα στις απόψεις του, την οποία εκφράζει με συνέπεια και διαχρονικά, και αν στο μέλλον αποφασίσει να πολιτευτεί με κάποιο πολιτικό κόμμα, όπως το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ (Οικολόγοι) ή οποιοδήποτε άλλο, θα έχουμε την ευκαιρία να αντιπαρατεθούμε πολιτικά στο χώρο του κοινοβουλίου. Μέχρι τότε, διαβεβαιώνω τον κ. Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ότι θα συνεργαστούμε άψογα για το καλό της πόλης, και όχι μόνο.