current views are: 1

3 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση15:42

Bloomberg: Να μην υποχωρήσει η Ε.Ε. – ΝΥ Τimes: Πιθανός συμβιβασμός για το χρέος

Εκτενείς είναι οι αναφορές στα αμερικανικά ΜΜΕ για τις εξελίξεις σε σχέση με την Ελλάδα.

Δημοσίευση 15:42’
αρθρο-newpost

Εκτενείς είναι οι αναφορές στα αμερικανικά ΜΜΕ για τις εξελίξεις σε σχέση με την Ελλάδα.

Εκτενείς είναι οι αναφορές στα αμερικανικά ΜΜΕ για τις εξελίξεις σε σχέση με την Ελλάδα.

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να υποχωρήσει έναντι των ελληνικών απαιτήσεων», υποστηρίζεται σε άρθρο στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, στο οποίο σημειώνεται ότι «παρά τη σημαντική πτώση του βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες έχουν επωφεληθεί τα μέγιστα από την ένταξή τους στο ευρώ, ενώ μετά το ξέσπασμα της κρίσης πραγματοποιήθηκε τεράστιο κούρεμα του χρέους, με ταυτόχρονη διοχέτευση στη χώρα υπέρογκων κεφαλαίων από τα χρήματα των φορολογουμένων της βόρειας Ευρώπης».

Στο άρθρο διατυπώνεται η άποψη, μεταξύ άλλων, ότι «μπορεί το ΑΕΠ της χώρας να έχει μειωθεί κατά 25% από το 2009, παραμένει, ωστόσο, διπλάσιο σε σχέση με αυτό που ήταν πριν από την ένταξη στο ευρώ, το 2002. Οι μισθοί επίσης μπορεί να μειώθηκαν κατά 20% μετά το ξέσπασμα της κρίσης, αλλά παραμένουν ψηλότεροι σε σχέση με το 2001. Οι καιροί, επίσης, μπορεί να είναι δύσκολοι για την Ελλάδα, αλλά οι συνέπειες μιας χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ θα ήταν πολύ χειρότερες, βραχυπρόθεσμα, για το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Θα ήταν δύσκολο, δηλαδή, να καταβληθούν οι μισθοί του Δημοσίου, ενώ ο τραπεζικός τομέας θα εισέρχετο σε κρίση, η αξία των καταθέσεων θα μειώνονταν και το κόστος των εισαγωγών θα εκτοξευόταν».

Σε άλλο δημοσίευμα στο Bloomberg γίνεται αναφορά σε «αρνητική στάση χωρών για το θέμα διαγραφής του χρέους».

Όπως σημειώνεται, «το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού, σχετικά με την τρόικα θα συζητηθεί την Τετάρτη κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Σύμφωνα με γερμανό αξιωματούχο, «οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της μπορούν να στραφούν προς έναν πιο απομακρυσμένο ρόλο για το ΔΝΤ».

«Η Γερμανία δεν θα αφήσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη», αναφέρεται σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC. Σε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο, ο Ντένις Γκάρτμαν, εκδότης του «The Gartman Letter», τόνισε ότι «μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε τόσο μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στη γερμανική οικονομία, που η Γερμανία θα έκανε τα πάντα για να αποφύγει κάτι τέτοιο».

Σε δημοσίευμα των Νew York Times καταγράφονται οι θέσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας για το θέμα του χρέους και σημειώνονται εκτιμήσεις αναλυτών ότι «ένας συμβιβασμός που θα προκύψει από διαπραγμάτευση είναι πιθανός». Επίσης, σημειώνεται ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να αφήσει το ευρώ, αν κι ένα Grexit θα προκαλούσε μεγαλύτερη αναταραχή στη χώρα, ενώ οι επιπτώσεις του στην ευρωζώνη και στις παγκόσμιες οικονομίες είναι λιγότερο σαφείς».

Σε δημοσίευμα στη Wall Street Journal σημειώνονται πέντε ερωτήσεις που περιγράφουν την «πολύπλοκη σχέση» μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΚΤ. Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, «οι συζητήσεις με τους διεθνείς πιστωτές, η αγορά ομολόγων, το ELA, μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, είναι ερωτήματα που βρίσκουν τις απαντήσεις στη σύντομη αυτή παρουσίαση της σχέσης μεταξύ Ελλάδας και ΕΚΤ».

 

 


σχετικα αρθρα