current views are: 6

3 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση17:27

Reuters: Αρνητικό κλίμα στην ευρωζώνη για την πρόταση της κυβέρνησης για το χρέος

Με σκεπτικισμό υποδέχθηκαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι την πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη για το ελληνικό χρέος.

Δημοσίευση 17:27’
αρθρο-newpost

Με σκεπτικισμό υποδέχθηκαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι την πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη για το ελληνικό χρέος.

Με σκεπτικισμό υποδέχθηκαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι την πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη για το ελληνικό χρέος.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις υπουργού Οικονομικών στο πρακτορείο Reuters, τόνιζαν πως το αίτημα για «κούρεμα» του χρέους δεν προβάλλεται πλέον.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες λεπτομέρειες. Αλλά οι πρώτες αντιδράσεις είναι μάλλον επιφυλακτικές. Υπάρχει ανησυχία πως πρόκειται απλά για ένα νέο κόλπο με στόχο να γίνει κούρεμα», δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμιά διάθεση στην ευρωζώνη να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του τμήματος του ελληνικού χρέους που διακρατούν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και ανέρχεται σε 195 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ΕΚΤ και οι 19 κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών της ευρωζώνης διακρατούν ελληνικά αξιόγραφα αξίας που υπολογίζεται σε άλλα περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Ο Βαρουφάκης είναι ευφυής, αλλά υποτιμά τα προβλήματα» που εγείρει η πρόταση αυτή, ενώ υπερτιμά τα περιθώρια «παρέκκλισης από τους νομικούς κανόνες που ισχύουν για την ΕΚΤ και τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης», υποστήριξε δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters. Εξάλλου πέραν των νομικών ζητημάτων, η πρόταση ανταλλαγής των ομολόγων εγείρει επίσης πρακτικά προβλήματα.

Παρότι «δεν έχουμε τις λεπτομέρειες που θα χρειαζόμασταν για να αξιολογήσουμε την ιδέα σωστά, δεν βλέπω να υπάρχει πολλή όρεξη για αυτό, ενώ πιθανόν (θα υπάρξουν) αξιοσημείωτες πρακτικές δυσκολίες», είπε ένας τρίτος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Καταρχήν ποιο θα ήταν το όριο του ρυθμού ανάπτυξης που θα καθοριζόταν στα ομόλογα που θα είναι συνδεδεμένα με αυτόν; Θα τα βασίζαμε σε προβλέψεις —μάλλον όχι—, ή σε πραγματικά δεδομένα; Και τι θα συμβεί εάν τα μεγέθη αναθεωρηθούν, όπως μπορεί να συμβεί;», διερωτήθηκε.

Σε ένα δελτίο του, το γερμανικό ινστιτούτο μελετών DIW τάχθηκε υπέρ των ομολόγων που θα συνδέονται με την ανάπτυξη καθώς θεωρεί ότι θα μειώσει τον κίνδυνο η Αθήνα να κηρύξει πτώχευση, θα σταθεροποιήσει τον λόγο χρέους ακόμη κι αν η ανάπτυξη είναι μικρή, θα δώσει ένα κίνητρο για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και, σε περίπτωση που η ανάπτυξη επιταχυνθεί, οι πιστωτές θα αρχίσουν να δέχονται χρήματα με ταχύτερους ρυθμούς.

Αλλά αξιωματούχοι της ευρωζώνης επισήμαναν ότι η ΕΚΤ δεν μοιάζει ιδιαίτερα πιθανό να συμφωνήσει να ανταλλάξει τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί με ομόλογα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη ή τα λεγόμενα αέναα ομόλογα (perpetual bonds, μη εξαγοράσιμες ομολογίες, χωρίς ημερομηνία λήξης, που πληρώνουν διαρκώς σχετικά υψηλό τόκο), και ότι οι όροι του δανεισμού που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από τον ΕΤΧΣ δύσκολα θα μπορούσαν να βελτιωθούν.

«Η ενστικτώδης αντίδρασή μου είναι όχι», ανέφερε ένας τέταρτος αξιωματούχος. Για ποιο λόγο να αρχίσει μια τόσο περίπλοκη διαδικασία «αν τα κόστη είναι ήδη όσο πιο χαμηλά γίνεται; Είναι πολύ ενοχλητικό, αν αυτό είναι το καλύτερο σχέδιο που μπορεί να προτείνει η κυβέρνηση της Ελλάδας», έκρινε ο ίδιος.


σχετικα αρθρα