Έμμεση απάντηση προς το Βερολίνο και τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι, καλώντας τη Γερμανία να καταθέσει τις προτάσεις της για το χρέος και το πρόγραμμα.

Λίγες ώρες μετά τη δήλωση της καγκελαρίου ότι περιμένει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας από τη Ρώμη, κάλεσε και τις άλλες χώρες να καταθέσουν τις προτάσεις τους, «φωτογραφίζοντας» τη Γερμανία. Eξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα μπορέσει να πείσει τους εταίρους για τις προτάσεις του και σημείωσε ότι «είμαι ανοιχτός, όμως, να ακούσω και την εναλλακτική πρόταση».

Ο έλληνας πρωθυπουργός στη συνέχεια τόνισε ότι «το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα είναι ότι η τρόικα εφήρμοσε ένα πρόγραμμα που τα έκανε όλα χειρότερα, όπως σε χρέος φοροεισπρακτικό μηχανισμό, έδιωξε επενδύσεις, δημιούργησε ένα περιβάλλον κοινωνικού δράματος. Στόχος η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις και να μην δημιουργούμε νέα ελλείμματα και να μην εξαναγκάζουμε τους Ευρωπαίους φορολογούμενους να πληρώνουν νέα δάνεια για την Ελλάδα. Οι θέσεις αυτές είναι άρτια, τεχνικά επεξεργασμένες και περιμένουμε τον αντίλογο των εταίρων μας για να βρούμε κοινή λύση. Με τη νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν να φοβούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες και πιστωτές. Θα είχαν να φοβούνται αν συνεχιζόταν αυτή η πολιτική».

«Αυτή είναι η στρατηγική μας και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να δεχθούμε κάθε εναλλακτική πρόταση» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε «ιδιαίτερα χαρούμενος αν μπορώ να βοηθήσω στο να ξαναβρεί την πολιτική του ταυτότητα, να την επαναπροσδιορίσει στο διάστημα αριστεράς - δεξιάς. Αν κι έχω την αίσθηση ότι τούτη την ώρα έχει περισσότερη σημασία να επαναπροσδιορίσουμε τις αρχές μας, που είναι οι αρχές της δικαιοσύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτή η γενιά που ανέφερε ο κ. Ρέντσι είναι η γενιά που βρέθηκε στο στόχαστρο αποτυχημένων πολιτικών επιλογών και υπέφερε πάρα πολύ. Έχουμε την υποχρέωση να αγωνιστούμε για δικό της λογαριασμό προκειμένου να ελπίσει ότι θα μπορέσει να ζήσει ξανά ένα καλύτερο μέλλον, μια καλύτερη προοπτική. Αυτή είναι οι κοινές αξίες που μας ενώνουν και η κοινή ευθύνη για να επιστρέψει η ατζέντα της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, εκεί που μέχρι σήμερα επικρατούσαν πολιτικές που δίχαζαν την Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε:

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και η Ελλάδα με τη νέα κυβέρνηση θα δουλέψει προκειμένου να συμβάλει στην αναγκαία αλλαγή πολιτικής σε ό,τι μας αφορά θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να έχουμε τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου να ετοιμάσουμε το δικό μας σχέδιο για την ανόρθωση της οικονομίας, το οποίο θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, γιατί στην Ελλάδα υπάρχει ένα κράτος διαφθοράς και διαπλοκής, ένα πελατειακό κράτος που θέλουμε να αλλάξουμε. Είναι η πρώτη μας δέσμευση απέναντι στο λαό μας και τους εταίρους μας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «θα δεσμευτούμε και στο μέλλον των επόμενων γενεών ότι δεν θα δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα αλλά θα αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση μέσα στα πλαίσια της σωστής δημοσιονομικής λειτουργίας. Θέλω να σας πω ότι στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετοί διχασμοί για να δημιουργήσουν έναν ακόμη. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε τη συμμαχία εκείνων των δυνάμεων, τη συμμαχία της λογικής, που θέλει να επαναφέρει την Ευρώπη στις αρχές της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης και αυτό θα είναι ωφέλιμο για όλα τα κράτη και τους λαούς της Ευρώπης και στο Νότο και στο Βορρά».

Ρέντσι: Περιθώριο συνεννόησης

«Δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψη μας το μήνυμα του ελληνικού λαού. Η επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές είναι μια επιτυχία στην ελπίδα κι όχι μόνο κατά του φόβου. Όλοι πρέπει να διαβάσουμε στο αποτέλεσμα των εκλογών ένα μήνυμα ελπίδας το οποίο προέρχεται από άτομα που ανήκουν στην ίδια γενιά με μένα και τον Αλέξη και θέλουν να συνεχίσουν να πιστεύουν στην πολιτική» τόνισε ο κ. Ρέντσι και πρόσθεσε:

Είμαστε συνομήλικοί αν και προερχόμαστε από διαφορετικού είδους εμπειρίες. Ανήκουμε και σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες αλλά εμπνεόμαστε από τις ίδιες ιδέες. Θέλουμε η πολιτική να αναπτύξει τη δυνατότητα να αλλάξει τα πράγματα. Να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους στα κοινά.

Ο ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα να βρεθεί ένα κοινό σημείο. Πιστεύουμε ότι ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις, να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά, να φτιάξουμε ένα φορολογικό σύστημα που καταπολεμά τη φοροδιαφυγή και ταυτόχρονα να αρχίσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να εκμεταλλευτούμε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα επισήμανε ότι «πέρασα τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησής μου με τις κατηγορίες ότι ήμουν ένας επικίνδυνος άνθρωπος από την αριστερά. Η εμφάνιση του Αλέξη είναι σημαντική για μένα γιατί θα πάψουν να με κατηγορούν για κάτι τέτοιο. Καλωσορίζω τον Αλέξη, ακόμα και με τις διαφορές που έχουμε σε μερικά θέματα, προερχόμαστε από δύο χώρες με πολύ σημαντικά πολιτιστικά στοιχεία και πιστεύω θα συνεργαστούμε για ένα καλύτερο μέλλον».

Ο κ. Ρέντσι είπε ότι «πρέπει να μιλήσουμε για την ανάπτυξη και όχι μόνο για τη λιτότητα» σημειώνοντας ότι «σε όλες τις χώρες πρέπει να επενδύσουμε στις μεταρρυθμίσεις. Όχι γιατί μας το ζητάνε αλλά γιατί είναι σωστές».

«Ξέρω όμως ότι η πρόκληση είναι μεγάλη και οι προσδοκίες επίσης», πρόσθεσε και στη συνέχεια ανέφερε με νόημα: «Αλλά έχουμε ανάγκη όλοι να σεβόμαστε τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Τότε θα μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε ότι πιστεύουμε στα ίδια ιδεώδη και αξίες. Είμαστε μόνο στην αρχή αυτής της μεγάλης πορείας».

Σημειώνεται πως πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση δεν υπήρξε κάποια αναφορά στην τρόικα ενώ το κλίμα χαρακτηρίζεται και από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα θερμό.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί απόψε από τη Ρώμη για τις Βρυξέλλες όπου αύριο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.