Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Για το πρώτο τετ α τετ μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ετοιμάζονται άπαντες στη Νέα Δημοκρατία, με το ραντεβού να έχει δοθεί την Πέμπτη.

Τότε που θα γίνει η έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου και, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Από τη Συγγρού δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, καθώς το Σάββατο ξεκινά η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, θεωρείται λίαν πιθανό ότι αμέσως μετά την ορκωμοσία οι γαλάζιοι θα κληθούν στην αίθουσα της Γερουσίας για τα... περαιτέρω.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι το κλίμα στην πρώτη της γαλάζιας Κ.Ο. αλλά και οι χειρισμοί στους οποίους θα προβεί ο Πρόεδρος της ΝΔ κ Αντώνης Σαμαράς για το χειρισμό του.

Κάποιες πληροφορίες ήθελαν τον κ. Σαμαρά να «πετάει το γάντι» στους βουλευτές, δίνοντας τους δηλαδή το λόγο προκειμένου να τοποθετηθούν σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα και σχετικά με όσα λένε στα ραδιόφωνα και, κυρίως, στις πολλές ζυμώσεις του γαλάζιου παρασκηνίου. Ωστόσο, εκφράζεται προβληματισμός για το εάν μία τέτοιου είδους συζήτηση, λίγες ώρες πριν την έναρξη της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, θα βοηθούσε το κόμμα ή αν, αντιθέτως, θα το βύθιζε σε μεγαλύτερη εσωστρέφεια. Σε αυτή τη λογική έχει υποβληθεί η πρόταση να προγραμματιστεί αμέσως μετά τις προγραμματικές και πριν την Προεδρική εκλογή της 13ης Φεβρουαρίου νέα συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας με μοναδικό θέμα την πορεία του κόμματος.

Είναι σαφές ότι όλα θα εξαρτηθούν από όσα θα πει -είτε δοθεί ο λόγος στους βουλευτές είτε όχι- ο ίδιος ο κ. Σαμαράς. Ο απολογισμός κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, την προηγούμενη Πέμπτη, θεωρήθηκε ως ρηχός από την πλειοψηφία των στελεχών που δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους για την ανάλυση του αποτελέσματος και ζητούν από τον Πρόεδρο του κόμματος να θέσει το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων. Ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός, που χθες δεν πέρασε από τα γραφεία της Συγγρού, κρατά επί του παρόντος κλειστά τα χαρτιά του, αν και στενοί του συνεργάτες επιβεβαιώνουν ότι προφανώς δεν θα αντιμετωπίσει το βήμα της κοινοβουλευτικής του ομάδας σαν να μην συνέβη τίποτε στις 25 Ιανουαρίου και θα δώσει σαφές στίγμα των προθέσεών του τόσο έναντι του ΣΥΡΙΖΑ όσο και απέναντι στον γαλάζιο μετεκλογικό εκνευρισμό.