Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Μετά τις 9 Φεβρουαρίου, οπότε και η συνάντηση Ομπάμα-Μέρκελ στην Ουάσιγκτον αναμένεται να δρομολογηθεί η συμφωνία της Ευρώπης με την ελληνική κυβέρνηση.

Η Άνγκελα Μέρκελ έκλεισε ραντεβού στον Λευκό Οίκο λίγες ώρες μετά την καταλυτική παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου και την παραίνεσή του να μην συνεχίζουν οι Ευρωπαίοι, δηλαδή το Βερολίνο, να στραγγαλίζουν την Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι ΗΠΑ και Γερμανία θα επιχειρήσουν από κοινού να δώσουν μία κατεύθυνση στην λύση που επιζητεί η ελληνική πλευρά εγκαταλείποντας την πολιτική της λιτότητας και το μνημόνιο και μπαίνοντας στις ράγες ενός νέου προγράμματος- συμβολαίου.

Η εξέλιξη αυτή δεν ξενίζει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως κύκλοι του Μαξίμου χαιρετίζουν την κινητικότητα που παρατηρείται γύρω από το ελληνικό θέμα και επιδιώκουν να αξιοποιήσουν το ρεύμα που έχει δημιουργηθεί σε μία Ευρώπη που θέλει να αποτινάξει πια τις συντηρητικές πολιτικές που υπαγορεύει η γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης.

Βεβαίως στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι δεν τρέχουν αυταπάτες. Αναγνωρίζουν ότι η αμερικανική παρέμβαση προέκυψε λίγο πριν ανοίξουν οι αγορές για να μην καταρρεύσουν τα χρηματιστήρια. Όπως επίσης ότι οι όψιμοι σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη επί της ουσίας ενδιαφέρονται να σπρώξουν και τα δικά τους συμφέροντα με όχημα την «δημοφιλία» της νέας ελληνικής κυβέρνησης αλλά και τις ανακατατάξεις που δρομολογεί η εκλογή της.

Για το Μέγαρο Μαξίμου η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις αφού όπως σχολιάζουν έπειτα από πέντε χρόνια παθητικής παρακολούθησης των εξελίξεων και την χάραξη της πορείας της χώρας από ξένες δυνάμεις ακούγεται και πάλι στην Ευρώπη η ελληνική φωνή.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στα ραντεβού του με ευρωπαίους αξιωματούχους τις επόμενες ώρες ότι ήρθε η ώρα για τον τερματισμό της λιτότητας. Αυτό είπε στον Ματέο Ρέντσι, επιδιώκοντας να βρει στο πρόσωπό του έναν νέο σύμμαχο της Ελλάδας, αυτό θα τονίσει στον Ζαν Κλoντ Γιούνκερ στην κρίσιμη αυριανή τους συνάντηση στις Βρυξέλλες, το ίδιο θα επαναλάβει και στον Φρανσουά Ολάντ στο Προεδρικό Μέγαρο στα Ηλύσια Πεδία.