Η ΕΚΤ απορρίπτει ένα σημαντικό στοιχείο του σχεδίου της νέας κυβέρνησης, αναφέρει η εφημερίδα Financial Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης είχε προτείνει να επιτραπεί στην Αθήνα να αυξήσει κατά 10 δισ. ευρώ τα βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου που εκδίδει, ως μια «μεταβατική μορφή χρηματοδότησης» για τους επόμενους τρεις μήνες, ώσπου να συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα ανάμεσα στη χώρα και τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Όμως η ΕΚΤ εμφανίζεται απρόθυμη να εγκρίνει την έκδοση χρέους και να αυξήσει το όριο των 15 δισ. ευρώ κατά 10 δισ., όπως ζητεί ο κ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους ενήμερους για τις διαβουλεύσεις, αναφέρουν οι FT.

«Το ελληνικό σχέδιο βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ΕΚΤ», επισήμανε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι «η ΕΚΤ θα παίξει σκληρά το παιγνίδι».

Όπως αναφέρουν οι FT, χωρίς τη χρηματοδότηση από τα κρατικά ομόλογα, η Αθήνα θα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης, χωρίς να έχει πρόσβαση σε ρευστότητα άμεσης ανάγκης, για πρώτη φορά μετά το ελληνικό σχέδιο διάσωσης που ξεκίνησε τον Μάιο του 2010.

Η στάση της ΕΚΤ ανεβάζει τον τόνο στην αντιπαράθεση της ελληνικής κυβέρνησης και τους διεθνείς πιστωτές της, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξάντληση της ρευστότητας μέσα μέσα σε λίγες εβδομάδες, επισημαίνεται στο δημοσίευμα και τονίζεται ότι είναι πολύ πιθανό η αίσθηση αισιοδοξίας των επενδυτών των τελευταίων ωρών να δεχτεί σοβαρό πλήγμα.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν χρειάζεται επιπλέον μετρητά μέχρι τον Ιούνιο, όταν θα πρέπει να καταβάλλει την πληρωμή 3,5 δισ. ευρώ. Πολλοί αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνται τώρα ότι το πρόγραμμα θα σταματήσει να ισχύει από τώρα, κάτι που θα μπορούσε να ξαναρχίσει τον πανικό στην αγορά και να προκαλέσει ένα "bank run"», αναφέρεται σχετικά.

«Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να πιέσει τον Αλέξη Τσίπρα ζητώντας "τεχνική" επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης» αναφέρουν επίσης οι FT, που επίσης αναφέρουν ότι προετοιμάζεται έκτακτο Eurogroup στις Βρυξέλλες στις 11 Φεβρουαρίου.