Συγκεκαλυμμένη μορφή «κουρέματος» χαρακτήρισε την πρόταση της Ελλάδας για το χρέος, ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Μπερντ Λούκε.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, τόνισε:

«Χρησιμοποιούν πολλές και διάφορες λέξεις για να προσπαθήσουν να αποκρύψουν την αλήθεια, αλλά αυτή η αναδιάρθρωση χρέους, όπως κάθε άλλο είδος μετατροπής του χρέους ή επιμήκυνσης της ωρίμασής του, μειώνει την αξία του χρέους, επομένως είναι μια μορφή διαγραφής χρέους».

«Αυτό το οποίο προτείνει ο υπουργός Οικονομικών [σ.σ. της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης] δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα μεταμφιεσμένο κούρεμα» του χρέους, συνέχισε ο καθηγητής οικονομικών και προσέθεσε:

«Προσπαθούν να το μασκαρέψουν ώστε να μη χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν τη λέξη “κούρεμα”, αλλά την οικονομική σκοπιά είναι το ίδιο πράγμα».

Ο ίδιος υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της ακόμη και εάν υπάρξει μια τέτοια συμφωνία διότι οι αναπτυξιακές προοπτικές της είναι μικρές επειδή παραμένει στην ευρωζώνη.

«Οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας δεν πρόκειται να ανακάμψουν και αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι έχει το ευρώ. Ο ιδιωτικός της τομέας δεν μπορεί να γίνει ανταγωνιστικός όσο είναι αναγκασμένος να λειτουργεί με βάση ένα νόμισμα το οποίο είναι υπερτιμημένο», πρόσθεσε ο Λούκε.

Ο Λούκε ανέφερε ακόμη πως η ΕΕ πρέπει παρ' όλ' αυτά να συμφωνήσει σε μια απομείωση της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους διότι «τα χρήματα έχουν ήδη χαθεί ούτως ή άλλως», όπως υποστήριξε, αλλά αυτό, πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του κόμματός του, πρέπει να συνδεθεί με την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.