current views are: 5

4 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση05:09

Ο Τσίπρας καλείται να διαψεύσει τις Κασσάνδρες του Βερολίνου

Αν επαληθευθεί η πληροφορία που δημοσιοποίησαν χθες οι Financial Times, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα περάσει δύσκολα στη σημερινή του συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι.

Δημοσίευση 05:09’
αρθρο-newpost

Αν επαληθευθεί η πληροφορία που δημοσιοποίησαν χθες οι Financial Times, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα περάσει δύσκολα στη σημερινή του συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι.

Γράφει ο Τάκης Χατζής  

Αν επαληθευθεί η πληροφορία που δημοσιοποίησαν χθες οι Financial Times, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα περάσει δύσκολα στη σημερινή του συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι. Σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απορρίπτει την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη διευθέτηση του χρέους, γεγονός το οποίο ενδέχεται να σημάνει πως η Αθήνα δεν θα έχει καμιά πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης στο τέλος του μήνα.  

Εξίσου δύσκολα αναμένεται να περάσει και αύριο Πέμπτη, στη συνάντησή του με τον Σόιμπλε. Οι Γερμανοί εμφανίζονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους και περιμένουν την Ελλάδα στη… γωνία. Σύμφωνα με όσα δήλωσε (στο Bloomberg)  πρόσωπο από το περιβάλλον της Γερμανίδας Καγκελαρίου, η Άνγκελα Μέρκελ περιμένει πως οι συζητήσεις με την Ελλάδα θα διαρκέσουν μήνες, μέχρι να τελειώσει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και η χώρα «ξεμείνει από χρήματα». Η Μέρκελ, πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα φτάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας σύντομα, καθώς εκτιμά ότι έχει αποθέματα που μπορούν να κρατήσουν κάποιους μήνες και για τον λόγο αυτό εμφανίζεται αποφασισμένη να παίξει ένα σκληρό παιχνίδι αναμονής. Έως ότου, η Ελλάδα να εξαντληθεί οικονομικά και η διαπραγματευτική της θέση να αποδυναμωθεί. 

Παρά τη θέση της Γερμανίας, ο χρηματοπιστωτικός οίκος Credit Suisse εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές, χωρίς «κούρεμα» χρέους και με αντάλλαγμα κάποιες μεταρρυθμίσεις. 
Αντιθέτως η Nomura πιστεύει πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και στο τέλος θα οδηγήσουν σε πολιτικές εξελίξεις, καθώς όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση δεν έχει τη δύναμη ώστε να εκπληρώσει ένα τέτοιο έργο.  

Πολλά θα κριθούν σήμερα, στη συνάντηση Τσίπρα- Γιούνκερ και (ίσως) περισσότερα στη συνάντηση Ομπάμα- Μέρκελ. 
Γιατί σας αναφέρουμε όλα αυτά; Μα γιατί, το πολιτικό ρεπορτάζ τις τελευταίες μέρες γίνεται εκτός συνόρων. Με τη συλλογή και τη σύνθεση πληροφοριών που προέρχονται από διάφορες ενδιαφερόμενες χώρες, διάσπαρτες δηλώσεις και σχετικά δημοσιεύματα. 

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι παρά το καλό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση Τσίπρα- Ρέντσι, χθες οι «Κασσάνδρες» έκαναν κακές προβλέψεις. Και μην βιαστείτε να πείτε ότι για άλλη μια φορά θα διαψευστούν- κάτι που ευχόμαστε. Θυμίζουμε ότι όλες οι προφητείες της Κασσάνδρας επιβεβαιώθηκαν, άσχετα αν δεν τις πίστεψαν όσοι τις άκουσαν… 


σχετικα αρθρα