Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  

Καθοριστική σημασία για την πορεία των συζητήσεων και την κατανόηση των ελληνικών θέσεων έχει για την κυβέρνηση η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στην  συνάντηση των δυο ανδρών ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει ένα βήμα παραπάνω στην πρόταση που κατέθεσε χθες στην Ρώμη κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι σύμφωνα με την οποία η Ελληνική κυβέρνηση είναι ανοικτή να συζητήσει και άλλες προτάσεις για την αντιμετώπιση του ελληνικού θέματος εφόσον αυτές κατατεθούν. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δηλώσει ότι είναι ανοικτός να συζητήσει ακόμα και με την Γερμανική πλευρά εφόσον αυτή καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος και οι οποίες φυσικά δεν έχουν να κάνουν με την διατήρηση των μνημονίων και της τρόικας.  Αυτό αναμένεται άλλωστε να ζητήσει  και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης από τον Γερμανό ομόλογο του Β. Σόιμπλε αύριο το πρωί στο Βερολίνο κατά την διάρκεια της συνάντησης τους. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην σημερινή συνάντηση αναμένεται ακόμα να αναφερθεί στο σχέδιο μεταρρυθμίσεων που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση του και το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει στις προγραμματικές δηλώσεις καθώς επίσης και στο θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής. 

Το θέμα της τρόικας θα βρεθεί  φυσικά στο τραπέζι των συζητήσεων των δυο πλευρών. Μετά τις διαρροές που υπήρξαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα ότι ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θα έβλεπε θετικά την απομάκρυνση της τρόικας – η δήλωση διαψεύστηκε αλλά οι εντυπώσεις έμειναν - για την ελληνική κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη σημασία η επαναδιατύπωση μιας τέτοιας απόψεις. 

Έτσι κρατώντας σαφώς μιας πιο διαλεκτική στάση ο Αλέξης Τσίπρας και χρησιμοποιώντας μια πιο ήπια φρασεολογία θα προσπαθήσει να φύγει από τις Βρυξέλλες έχοντας αποκτήσει έναν ακόμα φίλο τον οποίο θα χρειαστεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα.  Δεδομένου ότι στην  σύνοδο κορυφής η Ανγκελα Μέρκελ θα προσπαθήσει να κάνει μια επίδειξη ισχύος ο Αλέξης Τσίπρας θέλει και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποκτήσει κάποιους συμπαραστάτες . Ακόμα και αν είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού.