Ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς

Ο Μάρτιν Σουλτς καλωσόρισε τον Αλέξη Τσίπρα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει για να βρεθεί μια αποδεκτή λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Παλεύει όπως είπε για να επέλθει συμφωνία και όχι διάσταση. 

Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σουλτς πως «πρέπει ,λοιπόν, να βρούμε τρόπους συμβιβασμού» ενώ πρόσθεσε πως « ο Έλληνας Πρωθυπουργός μάχεται για τη δική του χώρα με σωστό τρόπο και έτσι έχουμε ένα παράθυρο διαλόγου. Και αυτός ο διάλογος μπορεί να σημαίνει εποικοδομητικό διάλογο, αλλά και λύση».

Ο έλληνας πρωθυπουργός είπε πως είχε μια πολύ καλή και φιλική κουβέντα με τον κ. Σουλτς και τόνισε πως «ο διάλογος είναι η βάση για συμβιβασμούς και εποικοδομητικές λύσεις».  

Ο κ. Τσίπρας είπε πως «είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι προσπαθούμε να κάνουμε το βέλτιστο δυνατό, έτσι ώστε να βρούμε μια βιώσιμη και κοινά αποδεκτή λύση για το κοινό μας μέλλον. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια ιστορία διαφωνιών, αν θέλετε, αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών και κοινών συμφωνιών, κοινών θέσεων» και κατέληξε πως «έχουμε τη θέληση να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση, προκειμένου να βρεθεί μια κοινή συμφωνία, μια συμβιβαστική λύση για το κοινό μας μέλλον».

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα με Γιούνκερ

Νωρίτερα σε καλό κλίμα και με θερμή υποδοχή έγινε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες  η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μάλιστα οι δύο άνδρες αποχώρησαν μαζί χέρι με χέρι για τις συνομιλίες τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην  συνάντηση των δυο ανδρών ο Έλληνας πρωθυπουργός εκτιμάται ότι έκανε ένα βήμα παραπάνω στην πρόταση που κατέθεσε χθες στην Ρώμη κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι σύμφωνα με την οποία η Ελληνική κυβέρνηση είναι ανοικτή να συζητήσει και άλλες προτάσεις για την αντιμετώπιση του ελληνικού θέματος εφόσον αυτές κατατεθούν. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να δήλωσε ότι είναι ανοικτός να συζητήσει ακόμα και με την Γερμανική πλευρά εφόσον αυτή καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος και οι οποίες φυσικά δεν έχουν να κάνουν με την διατήρηση των μνημονίων και της τρόικας.