current views are: 1

4 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση11:48

Ολάντ: Να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις – Τσίπρας: Να σεβαστούμε την ισοτιμία των κρατών

Ανοιχτό παράθυρο για διάλογο άφησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ μιλώντας στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Δημοσίευση 11:48’
αρθρο-newpost

Ανοιχτό παράθυρο για διάλογο άφησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ μιλώντας στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ανοιχτό παράθυρο για διάλογο άφησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ μιλώντας στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά την συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η ΕΕ είναι το κοινό μας σπίτι και οφείλουμε να σεβαστούμε τους κανόνες συγκατοίκησης αλλά και την ισοτιμία των κρατών μελών. Στην Ευρωζώνη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, είμαστε όλοι συγκάτοικοι και οφείλουμε να δουλέψουμε σκληρά για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον».

Τι ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος

«Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για ένα κοινό νόμισμα που δεν ανήκει μόνο σε μια χώρα, ανήκει σε όλους. Πρέπει να γίνει σεβαστή η ψήφος του ελληνικού λαού που εκφράστηκε πρόσφατα, μια ψήφος που λέει ότι η λιτότητα ως μοναδική προοπτική δεν είναι ανεκτή» τόνισε ο γάλλος πρόεδρος.

«Χρειάζεται όμως και σεβασμός στους κανόνες της Ευρώπης και στις δεσμεύσεις σε επίπεδο των επικεφαλής των κρατών μελών. Πρέπει να συμφωνήσουμε στη μέθοδο και τους στόχους η μέθοδος είναι ο διαλογος. Οπότε, διάλογος πρέπει να υπάρξει και να ενισχυθεί, αλλά να είναι διαφανής, να γίνεται σε συνθήκες ειρήνης και να εδραιώνει τη θέληση να πάμε μπροστά» τόνισε.

«Η Ελλάδα μέσω του πρωθυπουργού της επεσήμανε ότι θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη κι έχει εκφράσει την αποφασιστικότητά της να δώσει στην ευρώπη την απαραίτητη συνοχή» σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε:

Πρέπει να ορισουμε ένα χρηματοοικονομικό σχέδιο και η Γαλλία στέκεται αλληλέγγυα και θα το δείξει αυτό και τις επόμενες ημέρες. Μεταξύ Ελλάδας και Γαλίας δεν υπάρχουν μόνο δεσμεύσεις, υπάρχει και σχέση εμπιστοσύνης. Υπενθυμίσαμε στον κ. Τσίπρα ότι σε επίπεδο διμερών σχέσεων είμαστε στη διάθεσή τους για να τον ενημερώσουμε με τη δική μας τεχνογνωσία σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να αφορούν στην οργάνωση του κράτους στην Ελλάδα. Μπορούμε να τους μεταλαμπαδεύσουμε την τεχνογνωσία μας. Οι γαλλικές εταιρείες μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Θα πρέπει να συσφιχθούν οι δεσμοί μας.

Τσίπρας: Σεβασμός στην ισοτιμία των κρατών-μελών

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι στη χώρα που πήρε από την Ελλάδα το νήμα της Δημοκρατίας και με την επανάσταση των συνειδήσεων και τον δικαιωμάτων, με τη Γαλλική Επανάσταση προσδιόρισε τις αρχές και αξίες της σύγχρονης δημοκρατίας. Είμαι χαρούμενος πυο βρίσκομαι στη χώρα του Διαφωτισμού αναζητώντας την κληρονομιά του σε μια Ευρώπη που η κοινή λογική έχει παραχωρήσει τη θέση της στην ιδεοληψία. Σε αυτήν την Ευρώπη οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η Γαλλική Δημοκρατία αποτελεί παράγοντας σταθερότητας στην ΕΕ, και η σταθερότητα της ΕΕ προϋποθέτει την αναγκαία αλλαγή πολιτικής, τη στροφή προς την ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία για την Ευρώπη, την ενίσχυση της απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Και σε αυτήν την προσπάθεια χρειαζόμαστε την Γαλλία ξανά μπροστά ως εγγυητή της ΕΕ, ως πρωταγωνιστή της προσπάθειας για αλλαγη πολιτική.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι «ο ελληνικός λαός με μια γενναία απόφαση γύρισε σελίδα. Η νέα κυβέρνηση πήρε εντολή καθαρή για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Εργάζεται από την  πρώτη μέρα για να έρθουμε σε μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για την Ελλάδα. Έχουμε συγκεκριμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο στη βάση του οποίου διαβουλευόμαστε με τους εταίρους. Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι μια ευκαιρία που πρέπει όλοι στην Ευρώπη να αξιοποιήσουν. Η ΕΕ είναι το κοινό μας σπίτι και οφείλουμε να σεβαστούμε τους κανόνες συγκατοίκησης αλλά και την ισοτιμία των κρατών μελών».

Και συνέχισε με έμφαση: 

Στην Ευρωζώνη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, είμαστε όλοι συγκάτοικοι και οφείλουμε να δουλέψουμε σκληρά για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον. Στις επαφές μου με ηγέτες κρατών μελών και τους αξιωματούχους των θεσμών καταθέσαμε μια πρόταση ρεαλιστική που μπορεί να οδηγήσει σε κοινώς αποδεκτό βιώσιμο αποτέλεσμα. Σε συμφωνία που θα δώσει χρόνο και ανάσα στην Ελλάδα να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Για να κανουμε το κράτος αξιόπιστο, την δημόσια διοίκηση αποτελεσματική και για να επαναφέρουμε την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο ελληνικός λαός υπέφερε, έκανε πολλές θυσιές, αλλά κάποιοι δεν πλήρωσαν το μερτικό τους στον λογαριασμό, είπε ακόμα ο κ. Τσίπρας. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή και το πελατειακό κράτος. Καταθέσαμε προτάσεις και για το ζήτημα του χρέους που πρέπει να γίνει δημόσιο και δεν αφορά μόνο μια ελληνική περίπτωση αλλά το ευρωπαϊκό θέμα» σημείωσε και τόνισε:

Είμαι βέβαιος ότι έχουμε βρει ανοιχτά ώτα σε αυτές τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει και ότι θα εργαστούμε όλοι από κοινού προκειμένου, ξεπερνώντας την κρίση στην Ελλάδα, να δώσουμε καθοριστική ώθηση ώστε στο σύνολό της να ξεπεράσει η Ευρώπη την κρίση.

Επαφές στη Βρυξέλλες

Nωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε «μαραθώνιο» επαφών στις Βρυξέλλες, με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν ότι η συνάντηση του κ. Γιουνκέρ με τον κ. Τσίπρα διήρκησε μία ώρα και συζητήθηκαν όλα τα θέματα που άπτονται της ελληνικής οικονομίας. Όπως σημειώθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν άκουσε με προσοχή τις απόψεις και τις θέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και στη συνέχεια οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους, μακριά από τα ΜΜΕ. O κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη ύπαρξης μιας συμφωνίας- γέφυρας η οποία θα διασφαλίζει μια μεταβατική περίοδο που θα δίνει ανάσα στην ελληνική κοινωνία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την πλευρά του, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά το «τετ α τετ» με τον έλληνα πρωθυπουργό υπογράμμισε ότι «οι συνομιλίες με την Ελλάδα θα είναι δύσκολες», προσθέτοντας ότι «θα γίνουν διαπραγματεύσεις στο Eurogroup».

Στην κοινή συνέντευξη τύπου, Αλέξης Τσίπρας και Μάρτιν Σουλτς τόνισαν την κοινή βούληση για επίτευξη συμβιβασμού.


σχετικα αρθρα