«Εξαιρουμένης της αποπληρωμής τόκων, η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρουσιάσει ποτέ ξανά έλλειμμα στον προϋπολογισμό. Ποτέ, ποτέ, ποτέ!», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Zeit, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι η Αθήνα θα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις και αποκαλύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση απευθύνθηκε στον ΟΟΣΑ προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα στην εκπόνηση ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων. 

«Όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να μιλήσουμε για καρτέλ, για πλούσιους Έλληνες που δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους. Γιατί ένα χιλιόμετρο αυτοκινητόδρομου κοστίζει στην Ελλάδα τα τριπλάσια από ό,τι στη Γερμανία;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν χρειάζεται να μας εμπιστευτούν, αλλά να μας ακούσουν

Σε ερώτηση γιατί να εμπιστευτεί κανείς τη νέα κυβέρνηση τη στιγμή που πολλές προηγούμενες κυβερνήσεις υποσχέθηκαν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα στην Ελλάδα, αλλά δεν το έκαναν, ο κ. Βαρουφάκης απαντά:

«Δεν χρειάζεται να μας εμπιστευτούν, αλλά να μας ακούσουν. Ακούστε τι έχουμε να πούμε και ας συζητήσουμε στη συνέχεια χωρίς προκαταλήψεις».

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει λανθασμένη την πολιτική διάσωσης που ακολουθήθηκε έως σήμερα, καθώς οδήγησε στο να καταρρεύσει η Ελλάδα υπό το βάρος του χρέους. «Σε μια υπερχρεωμένη χώρα δόθηκαν και νέα δάνεια. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει, είμαι ο υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας», τονίζει ο κ. Βαρουφάκης.

Σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στην τρόικα, την οποία χαρακτηρίζει «ομάδα τεχνοκρατών», ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ότι η τριμερής «δεν έχει την εντολή να διαπραγματευτεί μαζί μας μια διαφορετική πολιτική. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν συνεργαζόμαστε πλέον με τους εταίρους μας».