Την ανάγκη ύπαρξης μιας συμφωνίας- γέφυρας η οποία θα διασφαλίζει μια μεταβατική περίοδο που θα δίνει ανάσα στην ελληνική κοινωνία τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σκοπός της εν λόγω συμφωνίας είναι να δοθεί πίστωση χρόνου ώστε να διαμορφωθεί από κοινού ένα τετραετές σχέδιο για την περίοδο 2015-2018. 

Αυτή η συμφωνία θα περιλαμβάνει:

  • Ένα ριζοσπαστικό Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων σε τομείς που είναι κρίσιμοι όπως: την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.  
  • Δημοσιονομική εξισορρόπηση, απορρίπτοντας όμως τα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% ΑΕΠ που καθιστούν την ελληνική οικονομία όμηρο. Μία παγίδας ύφεσης και δημόσιου χρέους και συνθλίβουν την ελληνική κοινωνία. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τους κανόνες της Ε.Ε., όμως δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να επιβάλει τέτοιας έκτασης λιτότητα.

Όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η Ευρώπη δεν πρέπει να επιμένει σε ένα λάθος που εντείνει τον φαύλο κύκλο ύφεσης-χρέους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. 

Μάλιστα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης τονίζεται ότι είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι όλοι οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχονται να συνομιλήσουν μαζί μας και συνειδητοποιούν ότι χρειάζεται χρόνος για διαβούλευση, χωρίς να βάζουν τελεσίγραφα. 

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε από την δική του πλευρά ότι είναι στη διάθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης για να βοηθήσει και να συνδράμει στην εξεύρεση μίας κοινής συμφωνίας. Επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές οι οποίες πρέπει να γεφυρωθούν, ενώ είπε πως αντιλαμβάνεται την πολιτική διάσταση του ζητήματος και είναι υποχρεωμένος να μιλήσει με όλες τις πλευρές ώστε να υπάρχει συμφωνία.

Πάντως κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως είναι ενδεικτικό των συνομιλιών το γεγονός δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην «τρόικα», η παραμικρή αναφορά στη συνέχιση του προηγούμενου προγράμματος και η παραμικρή αναφορά στη συνέχιση της προηγούμενης πολιτικής.

«Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι ο ελληνικός λαός στις 25 Ιανουαρίου με την ψήφο του άνοιξε ένα νέο δρόμο για την ελληνική οικονομία και κοινωνία αλλά και για όλη την Ευρώπη. Και επίσης επιβεβαιώνουν ότι έχει μία κυβέρνηση η οποία θα σεβαστεί την εντολή που της έδωσε» τονίζουν οι ίδιες πηγές.