Τη θέση της Γερμανίας ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη υπογράμμισε η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, την ώρα που το Βερολίνο διαμηνύει ότι η στήριξη στη χώρα μας θα συνεχιστεί μόνο εάν βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Σε συνάντηση που είχε με τον μαλτέζο ομόλογό της, Τζόζεφ Μουσκάτ, η κυρία Μέρκελ τόνισε πως η Γερμανία παραμένει σταθερή στην πολιτική της ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, δηλώνοντας παράλληλα ότι ανυπομονεί να συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Η καγκελάριος τόνισε ότι δεν βλέπει καμία διαφορά στις απόψεις της χώρας της με αυτές των υπολοίπων χωρών-μελών της νομισματικής ένωσης.

Από την πλευρά του ο κ. Μουσκάτ εξέφρασε την αντίθεσή του προς ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, ωστόσο δήλωσε ανοιχτός σε μια συζήτηση για τους όρους του χρέους.

Νωρίτερα, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ υπογράμμισε ότι οι γερμανικές θέσεις δεν έχουν αλλάξει και ότι αναμένεται ένα κατανοητό και ολοκληρωμένο σχέδιο από την ελληνική κυβέρνηση.

Διευκρίνισε δε ότι το ζήτημα της Ελλάδας δεν συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο Μάρτιν Γιάγκερ, εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανέλαβε ότι το Βερολίνο απορρίπτει το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους, ενώ διευκρίνισε ότι η πιστωτική γραμμή δεν αποτελεί για την ώρα επιλογή και τόνισε ότι προϋπόθεση για τη γερμανική στήριξη είναι η Ελλάδα να βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Αρνητικός εμφανίστηκε και σε ό,τι αφορά το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για διοργάνωση ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ενδυματολογικό κώδικα των συναντήσεων των Γερμανών αξιωματούχων με τους Έλληνες ομολόγους τους, ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση ποτέ δεν έκρινε τους συνομιλητές της από το εάν φορούν γραβάτα, δερμάτινο μπουφάν, κλασικό σακάκι» και πρόσθεσε:

Δεν έχει σημασία για μας. Αυτό που περιμένουμε από τη νέα ελληνική κυβέρνηση είναι να μας παρουσιάσει την οικονομική και δημοσιονομική της στρατηγική.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιάγκερ, ενόψει της αυριανής συνάντησης του Β. Σόιμπλε με τον έλληνα ομόλογό του, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ενδυματολογικός κώδικας για τους επισκέπτες του υπουργείου.