Έντονο είναι το παρασκήνιο των τελευταίων ωρών για τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Το ΔΝΤ με ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπός του, τονίζει ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις του Ταμείου με την ελληνική πλευρά, για την αλλαγή του συμφωνημένου πλαισίου που αφορά στην αποπληρωμή του χρέους. «Η Ελλάδα δεν έχει μιλήσει με το ΔΝΤ για αλλαγή του πλαισίου για το χρέος. Υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο για το χρέος στο ισχύον πρόγραμμα. Δεν υπάρχει συζήτηση με τις ελληνικές αρχές για αλλαγή σε αυτό το πλαίσιο» τόνισε, σύμφωνα με το Reuters, η κυρία Ψάκι. 

Ωστόσο, νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωνε στην ιταλική εφημερίδα «La Reppublica» ότι η Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το σχέδιο ανταλλαγής κρατικού χρέους με ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης, δηλώνοντας, παράλληλα, αισιόδοξος ότι θα επιλυθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Προς επίρρωση των ισχυρισμών του κ. Βαρουφάκη, ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες, Peter Spiegel, αποκάλυψε ότι το Σαββατοκύριακο υπήρξε συνάντηση στο Παρίσι του έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν. Τη συνάντηση επιβεβαίωσε στη συνέχεια και το ελληνικό ΥΠΟΙΚ, το οποίο σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι η επαφή των δύο ανδρών «ήταν φιλική και απέβλεπε στη γνωριμία των δύο ανδρών δεδομένων των νέων αρμοδιοτήτων τους».