Οι πιθανότητες να εγκαταλείψει η Ελλάδα την ευρωζώνη έχουν αυξηθεί από σχεδόν μηδενικές σε τουλάχιστον 20% μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου, δήλωσε προς το πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής μιας γερμανικής «Think Tank», του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW).

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο επικεφαλής του ZEW Κλέμενς Φιστ δήλωσε πως η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κινδυνεύει να βγάλει την Ελλάδα από την ένωση προωθώντας μη ρεαλιστικά σχέδια, ένα σενάριο το οποίο ουδείς επιθυμεί.

«Υπάρχει ανησυχία στη βόρεια Ευρώπη ότι η Ελλάδα είναι ένα πηγάδι χωρίς πάτο και πιστεύω πως η Ελλάδα οφείλει να καταλήξει σε μια αφήγηση περί του γιατί η κατάληξη δεν θα είναι μόνιμες ροές προς την Ελλάδα», δήλωσε ο Φιστ, ο οποίος είναι επίσης μέλος του συμβουλίου των ακαδημαϊκών που συμβουλεύουν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Σχετικά με τις πιθανότητες που υπήρχαν πριν και μετά τις εκλογές να φύγει η Ελλάδα από την Eυρωζώνη, πρόσθεσε: «Πιστεύω πως αυξήθηκαν από σχεδόν μηδενικές σε τουλάχιστον κάτι σαν 20%».

Η νέα κυβέρνηση, υποσχόμενη να βάλει τέλος σε πέντε χρόνια λιτότητας, έχει διατυπώσει σχέδια για να ανταλλάξει κρατικό χρέος με ομόλογα που θα συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη- μια ιδέα που ο Φιστ λέει πως θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να πληρώσει η Αθήνα περισσότερα.

«Καθώς η πτωτική τάση αισιοδοξούμε πως έχει τελειώσει, η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται τώρα σε ένα χαμηλό επίπεδο», δήλωσε. «Τι θα συνέβαινε τώρα αν μετατρέπαμε υφιστάμενα ομόλογα σε ομόλογα εξαρτώμενα από το ΑΕΠ; Η Ελλάδα μπορεί να κατέληγε να πληρώσει περισσότερα».

Ο Φιστ πιστεύει πως το Βερολίνο θα μπορούσε να επιδείξει κάποια ευελιξία για το ελληνικό χρέος όταν η ελληνική οικονομία προχωρήσει σε μεταρρρυθμίσεις και αναπτυχθεί και πάλι.