current views are: 2

4 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση16:54

Για «πρόγραμμα-γέφυρα» και συνεργασία συζήτησαν Τσίπρας – Ολάντ (Βίντεο)

Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι και τη συνάντησή του με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Δημοσίευση 16:54’
αρθρο-newpost

Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι και τη συνάντησή του με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Αποστολή στο Παρίσι: Ελένη Καλογεροπούλου

Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι και τη συνάντησή του με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ηγέτες συζήτησαν ένα πρόγραμμαγέφυρα μεχρι την οριστική συμφωνία, ενώ συζητήθηκε και η συνεργασία και σε επιμέρους τομείς, όπως τα φορολογικά, με ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο κ. Ολάντ τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να αποτύχει γιατί η αποτυχία της Ελλάδας θα ήταν και αποτυχία της Ευρώπης. Επίσης, υπήρξε ταύτιση απόψεων στα σημαντικά ζητήματα που θέτει η ελληνική κυβέρνηση στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης. 

Ακόμη, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η πολιτική της λιτότητας δεν αποτελεί λύση. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους ευρωπαϊκούς κανόνες, χωρίς αυτό να σημαίνει εμμονή στα μνημόνια, στο πρωτογενές πλεόνασμα και στον στόχο του 4,5%.

Η προσήλωση στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα αποκαθιστούν την κοινωνική δικαιοσύνη, όπως αυτές στο φορολογικό σύστημα, έτσι ώστε και «οι πλούσιοι να πληρώνουν το μερτικό τους», αποτελούν ένα ακόμη κοινό σημείο. Το ίδιο ισχύει και για τους κανόνες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπάρχει κανένας κανόνας ούτε της Ε.Ε ούτε της Ευρωζώνης που να επιβάλλει τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% του ΑΕΠ στο διηνεκές, ειδικά όταν μία χώρα έχει απολέσει πάνω από το 25% του παραγόμενου πλούτου της.Όπως τόνισε ο κ. Ολάντ: «Πρώτα απ’ όλα, σεβασμός της ψηφοφορίας και της ψήφου του ελληνικού λαού. Μια ψήφος, ένας ελληνικός λαός που εξεφράσθη  πρόσφατα, αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό. Αυτή η ψήφος σήμανε ότι η λιτότητα, ως μόνη πραγματικότητα και ως μόνη προοπτική, δεν είναι πλέον ανεκτή».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι «καταθέσαμε προτάσεις ρεαλιστικές, που μπορεί να γίνουν κοινά αποδεκτές και στο κρίσιμο θέμα του χρέους, που πρέπει να γίνει βιώσιμο  και δεν αφορά μία ελληνική περίπτωση, αλλά αφορά το ευρωπαϊκό θέμα. Πρέπει να συζητήσουμε και να πάρουμε από κοινού αποφάσεις για το κοινό μας μέλλον, προκειμένου να φύγουμε από αυτήν την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση».

Παράλληλα, η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στην συνέντευξη Τύπου ότι «δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές στην Ευρωζώνη» έγινε μετά τις πληροφορίες που έφτασαν στην ελληνική κυβέρνηση ότι η Γερμανία ετοιμάζεται να κάνει κινήσεις στο Eurogroup, που να παραπέμπουν στην εφαρμογή των μνημονίων, όπως τόνισε το γερμανικό έγγραφο που διέρρευσε μέσω του πρακτορείου Reuters.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνομιλίας των δύο ηγετών δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στην «τρόικα», ούτε και στην ανάγκη συνέχισης του προηγούμενου προγράμματος που είχε συμφωνήσει και ετοιμαζόταν να συνεχίσει η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Ο σεβασμός του κ. Ολάντ στη πρόσφατα διατυπωμένη δημοκρατική βούληση στην Ελλάδα αποτελεί ένδειξη σεβασμού τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό όσο και στη δημοκρατία.

Tέλος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αναγνωρίζει τον ρόλο της Γαλλίας, χαρακτηρίζοντάς τον ως «κλειδί».


σχετικα αρθρα